Иван Гешев втрещи ученици: Може да съм патологичен лъжец, може да съм шизофреник!

„Може да съм патологичен лъжец, може да съм шизофреник. Не приемайте готови клишета, събирайте информация!“ С тези думи главният прокурор Иван Гешев буквално втрещи учениците от Италианския лицей в София по време на открит урок, след като им разказа за лошите политици, закрили спецправосъдието, и за законите, които пречат на прокуратурата да си върши работата.

Оплака се и че във всяко следващо Народно събрание депутатите все по-трудно го разбират, явно имайки предвид, че нивото постоянно пада. После им цитира „един известен журналист с над 200 000 последователи“, който му казал, че „прокуратурата остана последният защитник на демокрацията“.

С посещението си в Италианския лицей Гешев продължава с дефилето си по училища в страната. Откритият му урок в лицея е продължил над час и половина, става ясно от съобщение на Асоциацията на прокурорите в България. В YouTube канала на прокуратурата обаче е качен монтиран запис от 49 минути.

Главният прокурор обяснява на децата колко е важно правосъзнанието и колко ниско е то у българите. Цитира им изследване, че над 70% от хората не са чели Конституцията, но сходен дял твърдят, че познават правата и задълженията си. А това е абсурдно.

„Ние сме много силни като индивиди, имаме проблем с общността. Поотделно сме страхотни“, посочи Гешев. И продължава: „Италиански полицаи, ако им спре токът, те няма да знаят какво да правят. Ние сме свикнали да оцеляваме поединично в токсична среда. Старите демокрации в ЕС едва ли могат да оцелеят“.

Усещане за корупция

За това какво е корупция Гешев цитира своя приятел Любен Дилов-син – това е далаверата, в която не участвам.

Първият въпрос на учениците изглежда режисиран, тъй като вдига топката на Гешев отново да се оплаче от закриването на спецправосъдието. „Защо се закри спецпрокуратурата и кой има полза от това“, пита го младеж. Главният прокурор повтаря репертоара си, че българските граждани нямат интерес от закриването, а неназован политик му е казал – „не ме интересува какво ще последва, това е политическо решение.“

Следва въпрос защо България е все още на първо място по корупция. Гешев отговаря, че възприятието за корупция не означава задължително корупция. „Съмнявам се, че сме номер едно. Номер едно сме по катастрофи“, продължава главният прокурор.

И развива теорията си, че България се сочи за корумпирана държава, тъй като „ние имаме много добра дарба да топим себе си едни други в европейските институции“. Това според него било остатък от комунизма, когато за да се развиеш в партията, трябва да правиш доноси до Москва.

Третият проблем, свързан с корупцията, са остарелите закони. Едно време Гешев смятал, че те не се променят от безхаберие. Вече знаел, че не се реформират съзнателно. „Ако искат да се борят, защо закриват най-ефективния инструмент (спецпрокуратурата).

Това положение устройва всички. Ако има ефективни механизми, може би някои хора ще влязат в затвора“, заключи главният обвинител.

Друго дете го попита за становището на Венецианската комисия по законопроекта, предвиждащ механизъм за разследване на главния прокурор. Това леко напрегна Гешев, който веднага посочи, че комисията е „един консултативен орган, който не е задължителен, да не се изпитваме“.

Според него всички лансирани сега идеи са противоконституционни. И за да има механизъм за контрол над главния прокурор, трябва да се промени основният закон.

Главният прокурор даде пример, че може пък и той да не харесва някой политик, но ако излезе и каже – „подай си оставката“, това нарушава разделението на властите.

Явно правейки препратки към исканията за неговата оставка, Гешев обяви, че това е „връщане към остарели практики, антидемократично, връщане съм тоталитарни методи и средства“. Затова и Гешев смята, че макар в България да има върховенство на закона, то е в опасност и страната трябва да бъде наблюдавана от Брюксел.

Главният прокурор изпадна в откровение и след въпроса защо мандатът му трябва да е 7 години. „Ще живея много по-добре, ако не съм главен прокурор. Времето даже вече не го помня.

С удоволствие няма да изкарам 7 години, ако променят Конституцията“, посочи той. И допълни, че това лято е бил за първи път с децата си на море, откакто е на поста.

„Грижим се арестът винаги да е пълен“

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на националното следствие, беше приготвил доста по-интересна за децата презентация от шефа си. Той им разказа колко романтична и интересна е следователската работа, пък и е „доста прилично заплатена – още в началото се получават между 4000 и 5000 лв.“

Сарафов обясни на учениците, че следователите ловят хора, после добави – лоши хора. И ги попита знаят ли кои са били първите следователи. Отговорът – служителите на Светата инквизиция.

„Това е първата институция, която е провеждала разследване по определи правила, които, за радост, не съществуват в момента. Използвали са други методи и способи. Такива не прилагаме в момента“, увери шефът на националното следствие.

Сарафов прожектира на учениците и кадри от ареста на националното следствие. И им обясни, че там „перманентно има около 300 човека“. „Там държим лошите, грижим се арестът винаги да е пълен“, продължи Сарафов, а Гешев го репликира – „Почва да става заплашително“.

Следователят разказа и за отдела по криминалистика, който бил „горе-долу като по филмите за Хорейшио“. Децата чуха и как следователят е господарят на местопрестъплението и че дори там да се появят „премиер, президент или който и да е“, той може да ги изгони. „Ходят, за да правят пиар“, посочи Сарафов.

После показа на учениците и дрона на следствието, с който се заснемат големи местопроизшествия. „Редовно стават взривове в „Арсенал“, трябва да назнача някого на щат там, за да прави огледи“, продължи Сарафов. „Тая седмица са почивка“, подсказа му Гешев. „Но миналата имаше 2 взрива“, отвърна заместникът му.

Сарафов пусна на децата и други стари кадри – от разпитите след покушението срещу папа Йоан Павел II, след което имаше обвинения за „българска следа“, от терористични взривове, провокирани от Възродителния процес, от палежа на Партийния дом през 1992 г., от убийството на Андрей Луканов, от престрелката между полицаи в в столичния кв. „Белите брези“, от нарколабораторията „Опицвет“ и т.н.

Показа им и кадри от разпит на Тодор Живков. „Много от политиците рано или късно стигат до нас“, пусна шегичка Сарафов. И допълни „може би това е причина за политическата агресия срещу нас. Да ни представят като демони“.