Иван Костов изплува от маргаритките и плаши с Румен Радев

В тази ситуация всяко друго решение, разпадането на тази „сглобка“, довежда на власт президента Радев. Той направи безобразия през годините. Ще се върне всичко с много по-голяма сила. В този смисъл предпазната защита може да не изглежда солидна на много хора, може да изглежда съмнителна, може да изглежда воюваща, но все пак това е някакъв щит, който ни пази“. Това заяви в четвъртък пред Нова телевизия бившият премиер Иван Костов, изплувал от маргаритките, за да избълва поредната си мрачна прогноза.

Позициите на Румен Радев са същите като опорните точки на Кремъл, припомни министър-председателят, опоскал България с дивашката си приватизация.

„Обществото е разделено. За мен дълбоката основа на тази слабост на институциите се крие в разделението на обществото, в действията на руската пета колона в България, която постави на върха на страната свой агент за влияние, която се опитва да овладява все повече и повече властови позиции в страната – в националната и местната власт“, каза той.

„Ние сме демократи, когато правим трудни избори“

По повод предстоящия балотаж за избор на столичен кмет, Иван Костов заяви:

„Аз ще гласувам и призовавам хората от демократичната общност да гласуват. Защото ние сме демократи, когато правим трудни избори, а не когато правим лесни. Лесни избори всеки може да направи. За част от демократичната общност ще бъде труден избор. За мен това, че трябва да отида да гласувам, е категорично. Няма как да се отметна. Защото в този момент не можем да избягаме от собствените си отговорности като граждани“.

По думите му опцията „Не подкрепям никого“ не може да е вот в този момент, защото това е един вид замаскиране.

Посланието на Иван Костов е важно в този момент, защото част от привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ не гласуваха на първия тур за кандидат-кмета Васил Терзиев, подразнени от факта, че родителите му са от ДС. Други пък подкрепиха кандудатурата на бившия общински съветник от ДСБ Вили Лилков, която практически беше в услуга на ГЕРБ. На втория тур в неделя гражданите на София избират между Васил Терзиев и синдикалистката Ваня Григорова, подкрепена от БСП, комунистите и русофилите. Ако президентът Радев можеше да излъчи свой кандидат, това щеше да е Григорова.

Посегателство срещу демокрацията

Предизвиканата от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, ИТН и ДАНС отмяната на машинното гласуване за първия тур посегна на „демокрацията в нейната сърцевина, а именно на изборния процес“, коментира Иван Костов.

„В този смисъл намирам кризата за взела много големи мащаби в България. Затова трябва да е гласува“, добави той.

„Искам да виждам в това неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази сложна ситуация. Техни хора създадоха провокацията на ДАНС, след това създадоха този ажиотаж в председателския съвет на Народното събрание. След това се стигна до ЦИК, която взе решение, с което наруши закона и ни отне избирателни права. Защо ЦИК ще решава дали ние имаме доверие в машините или не. Всеки може да прецени“, каза още Костов.

По думите му решението на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с машините е удивително, защото то на практика казва, че „законът действа по един начин на първия и по друг начин на втори тур“.

Мрачна прогноза

Попитан с кое историческо събитие би сравнил сегашната световна ситуация, той отговори: „С годините преди Първата световна война. Такава криза се разиграва сега поне на територията на Европа и на Близкия изток, която с лекота може да обхване целия свят“.

След това Костов посочи, че това са много мрачни и черни картини, защото „истинският проблем на Първата световна война е пълната безпътица на хората, които са се втурнали да се избирват един срещу друг и ние сме на прага да създадем същата безпътица сред себе си“.

По думите му българските власти не се ориентират в тази криза, която създаде войната, която започна „Хамас“. „Те се взряха само в рисковете от бежанската вълна, която е малко вероятно да се случи. Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна агресия срещу всички западноевропейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества“, каза той.

„Хамас“ създаде нова линия на разделение. Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби“ , обясни Костов. Според него у нас определението „хибридна война“ остава неизяснено.“

„Тя е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през лъжливи новини. Целта ѝ е да промени убежденията на хората, да ги насочи срещу базови ценности“, поясни той.