Иван Таков: Каквото и да правят, няма как да премахнат Русия от българската история

Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура у нас днес, няма как да премахнат Русия от българската история, каза председателят на БСП – София Иван Таков по повод националния празник 3 март, цитиран от пресцентъра на софийската партийна организация на левицата.

Представители на ръководството на БСП – София, районни председатели, членове и симпатизанти се включиха в шествието по повод 146 години от Освобождението на България, организирано от Българския антифашистки съюз и Координационен съвет „България-Русия“. Те поднесоха венци и цветя на Паметника на българския опълченец и на паметника на Цар Освободител.

„Трети март 1878 г. – възкресението на един народ. Българският народ, който 500 години се бори за своята политическа и духовна свобода. Народ, пазил и съхранявал християнската вяра и национално самосъзнание. Народ, поддържал огнищата на духа с кръвта и саможертвата на чедата си, каза Иван Таков в обръщението си за Трети март. – Народ, вече свободен, благодарение на руския цар-освободител Александър II, на хилядите български опълченци, на руските, украински, белоруски, румънски, фински и други чуждестранни воини, пожертвали живота си за Освобождението на България“.

Иван Таков отбеляза, че саможертвата на опълченците на Шипка изглежда непостижима днес. „Идеализмът им изглежда непонятен, добави той. – Вярата им в идеала, обичта към родината, желанието за свобода не са просто пример, те са стълбове, които ни държат изправени и трасират пътя ни напред в бъдещето. Не само на нас, но и на поколенията, които идват след нас. Ние сме призвани да предаваме историята такава, каквато е – от урва на урва и от век на век. А историческите факти са безспорни и известни – България е свободна държава, благодарение на народа ни, запазил духа и вярата си през вековете на робство, на смелостта на възрожденците и опълченците, но и на Русия. Честит празник, българи! Дълбок поклон пред саможертвата на героите, за да я има България днес“.