Иван Таков: Крайно време е София да има заместник-кмет по сигурността

Крайно време е София да има заместник-кмет по сигурността, заяви лидерът на столичните социалисти и председател на групата на Местна коалиция „БСП за България“ Иван Таков по повод предстоящата извънредна сесия на СОС по сигурността в четвъртък.

Според него, инцидентите с мигранти в столицата и забавената реакция на кмета Васил Терзиев са позволили те да бъдат използвани лекомислено и зловредно за политически натиск и пиар.

Според Иван Таков нуждата от заместник-кмет по сигурността ще става все по-голяма. „Очевидно е, че кметът Терзиев няма компетенцията и възможностите да се справя и с тези проблеми, коментира той. – А сигурността в София не е свързана само с мигрантите. Да, очевидно тази тема напред във времето все повече ще ангажира вниманието ни. Тя обаче е изключително чувствителна и опасна. И не бива да допускаме да бъде използвана конюнктурно за политически натиск и пиар. Много е важно Столична община да реагира бързо и адекватно на всеки инцидент и да предотвратява възможностите за спекулации. Нека никой не подценява опасността от нагнетяване на напрежение между гражданите и да не си правим илюзии, че някой може да спечели от подобни действия“, каза още Таков.

Лидерът на столичните социалисти добави, че освен инцидентите с мигрантите, които може да доведат до насилие по улиците в града, съществуват и нерешени проблеми с битовата престъпност, с детската престъпност, с разпространението на наркотици.

„Хубаво е, че под натиска на бизнеса и ресторантьорите беше решено да бъде засилено полицейското присъствие в центъра и около заведенията, коментира Иван Таков. – София обаче не е само централната градска част. Сигурността на гражданите в жилищните комплекси и крайните квартали не е ли също толкова важна? Там не се ли събират хора? Решението на проблема изобщо не е толкова лесно. И не бива мерките да бъдат взимани на парче и под натиска на политическата конюнктура в момента. Затова извънредната сесия по сигурността е много важна. Необходими са реални мерки и съвместна отговорна и практична работа между институциите. За тази цел на Столична община й е нужен заместник-кмет по сигурността, който час по-скоро да се заеме с координацията между общината, СДВР, различните комисии и организации за борба с престъпността и противообществените прояви, както и училищата, за да бъдат набелязани мерки за превенция и повишаване на сигурността във всички сфери в Столична община“, мотивира се Иван Таков.