Избират председател на СОС утре, ГЕРБ ще подкрепи човек от ПП, но не от Спаси София

Новият председател на Столичния общински съвет ще бъде член на ПП-ДБ, но не и на Спаси София. Той ще бъде подкрепен от групата на ГЕРБ на заседанието утре. 

Това научи OFFNews от съветници от най-голямата група в СОС. Обсъждат се няколко имена все още, твърдят източниците ни.

Постоянно управленско мнозинство и коалиционно споразумение няма да има, ще се работи с тематични мнозинства в съвета. Целта е да се отпуши работата му и да се избегне необходимостта от провеждането на нови избори в София.

Договорката за избора е постигнато на национално ниво, лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ са се разбрали за подкрепата.

Очаква се кандидатът на ПП-ДБ за председател на СОС до получи и трите гласа на съветниците от Синя София. По-рано днес проф. Вили Лилков заяви, че очаква утре да бъде избран постоянен председател на Столичния общински съвет и да има бял дим над „Московска“ 33.

При предишните опити – 6 досега, ГЕРБ не предлагаше кандидат за поста, а от ПП-ДБ-СС издигнаха Борис Бонев, който още през декември се отказа от номинацията и групата му предложи за временен председател Грети Стефанова, която и в момента води заседанията като най-възрастен общински съветник. Тя не получи подкрепа.

Отпадна и предложението на ПП-ДБ-СС за ротационен председател, който предвиждаше на поста първо да е Вили Лилков до април, после Иван Таков или Диана Тонова от БСП – до август и накрая Борис Бонев, всеки по три месеца.