DSLR фотоапарат
DSLR фотоапарат

Избор на dslr фотоапарат

ключови съвети за отлично решение

Дори да снимате само за удоволствие, покупката на нов фотоапарат трябва да отговаря на потребностите и предпочитанията ви

Когато запечатваме специалните моменти с близките или красотата на природата, в ръцете си трябва да държим устройството, което отговаря точно на потребностите ни.

Професионалните фотографи имат своите високи изисквания, но дори да снимате само за удоволствие, необходимо е да заложите на ясни критерии при покупката на безогледален или избора на dslr фотоапарат.

Следните ключови съвети ще са ви от полза при определянето на модела и инвестицията в него:

Любим вид фотография

Първият и много съществен фактор е да определите дали сте любител на спортните и екстремни занимания, на модните изяви, пейзажните снимки, уличната фотография. За последните е от значение размерът и теглото на фотоапарата, като приоритетите са към по-лек и компактен модел, с който ще обикалят спокойно местата и ще откриват интересни истории за заснемане.  

Ако напълно непрофесионално ви е нужно съдействие за запечатване на забавления с приятели, то е достатъчно да заложите на стандартен цифров фотоапарат, без допълнителни функционалности.

Ролята на резолюцията

Признак, който ще даде резултат в детайлността на вашите снимки. Качеството на продукта зависи от резолюцията, и когато го отпечатвате, той не губи своите отлични характеристики.

Резолюцията се измерва в пиксели, които представляват миниатюрни точки, формиращи цифровата снимка. Всеки модел фотоапарат има описание, съдържащо и съответната резолюция, посочена в мегапиксели.

Колкото повече мегапиксели има даден вид, толкова по-ясни и качествени ще са снимките.

Този критерий не е толкова определящ, ако целта ви е единствено да споделяте снимките си в социалните мрежи. В останалите случаи със сигурност бихте се насочили именно към фотоапарати с максимално висока резолюция.   

Dslr или безогледален фотоапарат

Често срещана дилема, предвид това, че говорим за основни варианти на пазара. Dslr фотоапаратите са устройствата, които предлагат завидно качество на снимане, но разбира се съвременните безогледални технологии никак не са за подценяване.

Предимството и на двамата представители е, че разполагат с опция за сменяеми обективи. Всеки фотограф се нуждае от повече възможности, с които да разшири кръгозора си и творческите му пориви не бива да срещат препятствия.

Dslr апаратите водят уверено, защото има широка гама от обективи, които могат да бъдат използвани с тях.

Изборът ви може да се редуцира окончателно, ако обърнете внимание на изискванията си за размер и тегло, за скорост при създаването на снимките, обхват на обектива, оптично увеличение, осветление, наличието и обема на дисплея, живот на батерията.