Изборите в Турция взеха две жертви, над 10 са ранените

Двама души загинаха днес при инциденти в Диарбекир и Бурса по време на местните избори в Турция, предават местните медии.

При сбиване между две групи в югоизточния окръг Диарбекир, загина един човек и 12 бяха ранени.

Гражданите са влезли в пререкание заради избора на местен кмет. Спорът бързо прераснал във въоръжен конфликт, като хората са се замеряли с пръти, камъни и са открили стрелба, информира в. „Сьозджу“.

Двама от ранените са в тежко състояние. Всички пострадали са хоспитализирани.

По информация на местната медия „Диярбакър йени гюн“ стрелба е била открита и по екип на Анадолската агенция, дошъл да отрази конфликта в Диарбекир.

Журналисти от агенция Демирйорен са успели да се скрият от разгневената тълпа в линейка, съобщава в. „Сьозджу“.

В западния окръг Бурса един местен жител е бил убит, а двама души, включително тригодишно дете, са ранени при друг конфликт. Причината за конфликта е била разногласия по партийна линия.

Изборните секции бяха отворени в 7:00 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и ще продължат до 16:00 ч. В останалите части на страната изборите започнаха в 8:00 ч. и съответно ще продължат до 17:00 ч.

На изборите могат да гласуват общо 61 441 882 избиратели. За първи път гласуват 1 032 610 младежи.

Участват кандидати на 34 политически партии, а в страната са разкрити над 206 хиляди избирателни секции. Ще бъдат избрани кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини, предаде БТА.

Най-много са кандидатите за кметския пост в мегаполиса Истанбул – 49. Броят на кандидатите за мястото на градоначалник в столицата Анкара е 24. Очаква се изключително оспорвана надпревара за кметското място в Истанбул между сегашния градоначалник и отново кандидат на основната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу и между кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, както и в столицата Анкара между настоящия кмет Мансур Яваш (от НРП) и кандидата на ПСР Тургут Алтънок.

Общо 594 хиляди служители на силите за сигурност осигуряват безопасността на местните избори.