Изчезна самолет, летящ от Индия за Москва: На борда може да е бил крупен руски бизнесмен

Възможно е причината за катастрофата да е отказ на два двигателя

Самолет Falcon 10, изпълняващ чартърен санитарен полет от Гая в Индия до Ташкент-Жуковски, е изчезнал от радарите в Афганистан, съобщиха от Росавиация. По предварителни данни на борда е имало шестима души – четирима членове на екипажа и двама пътници.

От Росавиация съобщиха, че са във връзка с авиационните власти на Афганистан и Таджикистан, пише Би Би Си.

Възможно е причината за катастрофата да е отказ на два двигателя, пишат руски медии, като се позовава на оперативните служби.

Руската преса съобщи, че на борда на санитарния бизнес самолет може да са се намирали крупен руски бизнесмен и съпругата му – те са били превозвани от Тайланд.

Списъци на екипажа и пътниците на изчезналия самолет се появиха в каналите на Телеграм. Всички фамилни имена в тях са руски.

Самолетът принадлежи на Athletic Group LLC и на частно лице. Той е регистриран в руския държавен регистър на гражданските въздухоплавателни средства, съобщиха от Росавиация.

Следственият комитет на Русия вече е образувал наказателно дело във връзка с катастрофата на самолета с руснаци на борда.

Министерството на гражданската авиация на Индия пише в X, че въпросният самолет е бил малък и е регистриран в Мароко.

Полицията в Северен Афганистан е получила съобщение за самолетна катастрофа в провинция Бадахшан, съобщи Ройтерс. Според съобщения в медиите самолетът се е отклонил от курса и се е разбил в планина в окръг Зебак, на около 30-40 км от границата с Таджикистан и на повече от 100 км от центъра на провинция Бадахшан – Файзабад.

Преди катастрофата пилотът е съобщил за технически проблеми.