Издъхна Михаил Горбачов. Кой беше той – спасител или Белязания?

След продължително боледуване на 91-годишна възраст издъхна последният съветски лидер Михаил Горбачов, предадоха световните агенции.  Той поема властта в Съветския съюз като генерален секретар на Комунистическата партия през 1985 година на 54-годишна възраст.  Горбачов е и единственият президент на СССР, какъвто става през 1990 г.

Остава в историята с това, че слага край на Студената война, а в страната провежда редица политически и икономически реформи, като издига лозунга:  „Гласност, демокрация, свобода!” Те са познати и у нас като „Перестройка”.

През 1989 г. под негов натиск Варшавският договор е ликвидиран, а година по-късно „Горби” – вече като президент, позволява на бившите съветски републики да имат свои президенти.

Противниците му  го обвиняват, че именно заради неговите реформи в страната започва да властват беззаконието и  корупцията, а  руската мафия процъфтява. Привеждат се и икономически доводи – невиждана инфлация, драматичен срив на рублата, 10-кратното намаляване на златния запас , четворно нарастване на външния дълг.

На 25 декември 1991 г. Горбачов се оттегля от поста, след като 2 седмици по-рано – на 8 декември, са подписани Беловежките съглашения за разпускането на СССР и създаването на ОНД, а подписа си под договора слага врага му Борис Елцин, който междувременно се сдобива с достатъчно власт за това.

Горбачов се превръща в герой на свободния свят и в предател за част от руснаците. Либералите, смятат, че е дарил на Русия демокрация. Консерватрите обаче го обвиняват в национално предателство.

Онези, които не го обичат, дори му дават прякора Белязания заради рожденото голямо петно на голото му теме и заради уж връзката с древно руско пророчетство от 14 век.  В старинните писания,  станали известни през 1989 г. (година преди да стане президент), се предсказва идването на власт на Михаил Белязания, при когото ще има пълен разпад на страната.