Изходните кодове липсват: Кой държи тол системата на България?

След като министърът от ПП Андрей Цеков хвърли новината-бомба, че са изчезнали изходните кодове за тол системата, и предишни ресорни министри се изказаха по темата. Но коментарите не внесоха яснота, напротив, засилиха объркването и повдигнаха още въпроси.

„По договор разработчиците трябва да са предоставили изходния програмен код, който да се съхранява в специално хранилище на Министерството на електронното управление, а това не е така.

Това означава, че българската държава не би могла сама да променя системата, да има пълен достъп над нея и да я ползва без услугите на нейния създател. Когато държавата няма достъп до системата, този, който държи кода, може да прави злоупотреби. Сезирахме ДАНС, за да провери къде се намира кода“, обясни Цеков.

Вътрешна проверка в АПИ е установила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB преносима флаш памет, съответно през 2018 г. и 2019 г. „Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на следващата година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ“,  уточниха от пресцентъра на МРРБ.

Служебният регионален министър Иван Шишков, каза, че не е бил информиран за липсата. Според него изходният код може да бъде възстановен, основният проблем е другаде – договорът за изграждане на тол системата от 2018 г. е така сключен, че държавата има много малък обсег на контрол. „Тол системата се управлява главно от частна фирма, а държавата е заложник“, коментира арх. Шишков пред БНТ.

Частната фирма всъщност е консорциумът „Капш трафик Солюшънс“, който спечели конкурса на АПИ през 2018 г. и му бе възложено да разработи и внедри модерна система за електронно събиране на пътните такси. Изпълнителят получи 180 млн. лева, а малко по-късно изненадващо се оказа, че се налага да „надгради“ току-що въведената тол система в допълнителна поръчка за още 141 млн. лева. Още тогава гърмяха критики и скандали, че държавата плаща щедро, но не придобита пълната собственост върху системата. През лятото на 2022 г. се появи одитен доклад на Сметната палата, който потвърди серия нарушения и нередности.

„По времето на първите два служебни кабинета констатирахме проблемите с договора, както и че е почти невъзможно той да се развали. Дано сегашният редовен кабинет направи плавен преход, така че всички данни от частната фирма да се прехвърлят към държавата“, каза още Иван Шишков.

Друг ресорен министър – Гроздан Каражов, обясни пред „Сега“, че българската държава няма как да разполага с основния код на софтуера на тол системата, тъй като навремето, през 2018 г., е купила само лиценз за 10 години.

Преброяване на програмите

Детайли за коментирания договор и за липсващите кодове изнесе Георги Терзийски, бивш шеф на пътната агенция по времето, когато се изграждаше тол системата. Той видя в разкритията на настоящия ресорен министър „знак за некомпетентност или целенасочено преднамерено изказване на неистини по отношение на администраторските (т.нар. source) кодове на системата за събиране на пътни такси“. Терзийски сподели своята гледна точка в публикация във Фейсбук, навлизайки смело в дебрите на софтуери и интерфейси:

„Гръмко звучат заглавията, че МРРБ търси изходните кодове за тол системата, като според министъра следите им се губят през 2019 г. по времето, когато бях председател на УС на АПИ. Но някой от тези, които шушнат в ухото на министъра, дали си направи труда да прочете Договор № Д-7 от 16.01.2018 г., за да предаде на Андрей Цеков, че два са разработените софтуерни продукти специално за българската тол система.

Единият интерфейс е връзката от и към МВР достъп до базата данни с регистрациите на автомобилите за целите на правоприлагането. Вторият е интерфейса за достъп до преминаванията и достъп до нарушенията , на базата на който МВР получава достъп и може да “вижда” всяко преминаване и всяко нарушение, както и Агенция “Митници” съответно за митнически нарушения. Същият интерфейс се използва от системата на АПИ за издаването на фишове.

За тези интерфейси и кодовете им има пълно описание на хартия в АПИ , поне имаше до средата на май 2021 г, . и отделно на защитено място (репозитори) стояха самите администраторски кодове. За тяхното ревизиране говори и Гроздан Караджов през 2022 г., като на 24 март същата година АПИ съобщава , че новите ревизирани администраторски кодове за достъп до тол системата са връчени с протокол от изпълнителите от “Капш Трафик Солюшънс” на Управителния съвет на АПИ. Е, как се ревизира нещо, което го няма , г-н Цеков?!

Останалите части от системата са с лицензи за ползване на готови модули, които не са разработвани специално за българската тол система, с които изпълнителят е участвал в процедурата. Те са в портфолиото му, като за тях в договора, с който явно не са запознали министър Цеков, има таблица. Добре поне, че вече е станало ясно и на псевдо експертите, че тол системата е елемент на националната сигурност и не може да се достъпва от всеки с отворен код“, заключава бившият пътен началник.

 

В задочната дискусия по темата се включи – със закачка – и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който сега е депутат от ПП-ДБ. Той публикува във Фейсбук своя снимка, на която работи на лаптопа си. „Тук търся кодовете за толсистемата, за да ги пипна“, написа под фотоса Божанов, намеквайки, че в МРРБ и АПИ не са наясно със сложната ИТ материя и не правят разлика между изходни кодове и кодове за достъп.

Сега остава да изчакаме ДАНС да провери сигнала на министър Цеков и  да внесе повече яснота по темата,