Изкуствен интелект ще дебне за нарушители в Синята зона на Пловдив

Колите ще бъдат сканирани от специален автомобил

Специален автомобил в Пловдив ще дебне за нарушители в Синя зона. За да се елиминира човешкият фактор, моторното превозно средство ще е оборудвано така, че да може в реално време да дава информация дали за престоя в зоната е платено. Софтуерът ще може да разпознава марки, модели, цветове и номера. Колите ще бъдат сканирани от минаващия автомобил, а видео материалът ще бъде съхраняван.

Това стана ясно по време на представянето на проекта на фирмата, която изгражда новата електронна система за паркирането и за градския транспорт на Пловдив. По думите на кмета Костадин Димитров, градът ще е първият в страната, който ще разполага с подобен специализиран автомобил. Превозното средство ще прави обход на цялата платена зона за един час, обясни изпълнителният директор на компанията Николай Недялков.

Очакванията са така контролът върху престоя в Синя зона да бъде сериозно подобрен, защото системата ще може да връчва наказателно постановление за всяко установено нарушение, включително ще сигнализира ако е необходимо да бъдат поставени скоби на колите на нарушителите.

Освен това, електронната система, към която на по-късен етап се очаква да бъдат включени и паркоматите в града, ще дава в реално време на жителите и посетителите на Пловдив информация къде има свободни места за паркиране.

Предвижда се до март месец да започне модернизацията на електронната система за таксуване. Тя включва премахването на кондукторите в автобусите, а плащането да става чрез банкова карта или мобилно приложение. В рейсовете ще бъдат поставени и нови валидатори.