Измама с имоти за милиони в София: Жертвите са възрастни и наследници

Боен арсенал е намерен у адвокатски съдружник

Разкриха схема за имотни измами в столицата. Имоти за милиони са отнемани незаконно от възрастни хора или техните наследници. Само за месеци чрез фалшиви документи са откраднати 8 апартамента в София.

Един от тях е на една от най-скъпите столични улици – „Оборище“. Според хората в съседство собственикът на един от апартаментите е починал, а малко по-късно започнал и ремонт. Така разбрали, че е продаден.

 

Снимка: bTV

 

Средната цена на имот в този район е 2800 евро на квадратен метър.

За измамата са задържани 4-ма души. А на един вече са повдигнати и обвинения. Той е адвокатски сътрудник. През последните месеци чрез фалшиви документи е придобил 8 апартамента. А собствениците им или са много възрастни, или са починали.

 

Снимка: bTV

 

Огнестрелни оръжия, боеприпаси и документи. Всичко това е намерено в два имота. Екип на bTV също отива до един от тях. Къща в покрайнините на село Иваняне. Според наши източници тя е със статут на адвокатска кантора. Табели не виждаме, но има камери.

 

Снимка: bTV

 

Проверяваме има ли някой на място. Никой не отваря.

Отиваме в центъра на София. По наша информация в блок е един от присвоените апартаменти. Според съседи собственикът му е починал.

По данни на полицията апартаментите са придобити с фалшиви документи. В повечето случаи с подставени лица, които продавали имотите на адвокатски съветник и получавали облаги.

Според столичната полиция адвокатският сътрудник е с имунитет.

„Той се ползва с функционална неприкосновеност по отношения на действия на разследването към неговото професионално качество. Това нещо не е допуснато“, заяви Николай Станчев, началник на отдел „Разследване“ в СДВР.

Според адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет ролята на адвокатския сътрудник е да подпомага дейността на адвокатите и няма право на имунитет, когато става дума за лични деяния. Не така обаче е за служебните задължения.

„Имат същите права и задължения като адвоката по отношение на опазване на адвокатската тайна, която включва всички кореспондеции и документи“, заяви  адв. Гигова.

Затова и когато се правят обиски ако са в кантората, е необходимо присъствието и на адвокат.