Изненада: ДПС отхвърли законопроекта на ген. Наско

Депутатът Делян Пеевски изненадващо обяви, че ДПС оттегля подкрепата си за законопроекта за сливането на службите за сигурност, предложен от лидера на ДСБ Атанас Атанасов. Той заяви, че при положение, че към момента няма мнозинство, което да застане зад тези идеи, движението също няма да ги подкрепи. С това съдбата на законопроекта, който все още не е внесен в деловодството на парламента засега изглежда предрешена.

Наскоро Атанасов съобщи, че предложенията му са били обсъдени на „лидерско ниво“ с „партньорите, които подкрепят правителството“ и ГЕРБ и ДПС са дали принципна подкрепа за реформата. Какво се е е случило оттогава до сега, за да има промяна в позицията на Бойко Борисов засега не е известно. Тя обаче доведе до оттеглянето на Атанас Атанасов като председател на комисията за службите за сигурност.

Самият той отказа допълнителен коментар пред медиите, но колегата му Йордан Иванов, който е и зам.-председател на ДСБ разясни, че ГЕРБ са били поели ангажимент за тази реформа, но впоследствие са се отказали.

„Това за нас е проблем, защото обещанията са, за да се спазват. Чрез тези си действия оставят управлението на службите в ръцете на президента Румен Радев“, каза Иванов. Той допълни, че вместо Атанас Атанасов председателското място в комисията ще бъде поето от Бойко Рашков.

Делян Пеевски пък заяви, че решението на Атанасов да се оттегли от комисията не е било обсъждано в лидерски формат. „Това е негово лично решение, не е дискутирано с нас“, каза той и допълни, че според него оттеглянето му няма да повлияе на отношенията в (не)коалицията.

Другият съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков бе категоричен, че въпреки случилото се работата по реформата в службите ще продължи. От коалицията се надяват, именно това да бъде „следващата победа“ на управляващите, но отбеляза, че стъпките в тази посока са „малко по-бавни отколкото ни се иска“.

След като преди няколко седмици Бойко Борисов атакува „Продължаваме промяната – Демократична България“ заради назначенията на властта, тъкмо Кирил Петков повдигна темата за реформата в службите. Тогава той не отговори конкретно на критиките на Борисов, но вместо това предизвика ГЕРБ да заеме позиция в конфликта с президента Румен Радев по въпроса за службите за сигурност.

„Въпросът към ГЕРБ е – защо 3 месеца не вкарваме законите за реформата? Те трябва да се определят дали са с президента или подкрепят реформите в службите“, каза тогава Кирил Петков, а ден по-късно думите му бяха разпространени като позиция на коалицията.

Малко след това Атанасов анонсира законопроект за създаване на единна разузнавателна служба, която да обедини Държавна Агенция „Разузнаване“ и военното разузнаване. В него е предвидено да се отнеме възможността на държавния глава да назначава шефовете на службите, а вместо това те да бъдат избирани от парламента.