Калин Стоянов лично отиде в Стара Загора, за да защитава Лазар Христов (вляво) след скандала с починалия бивш състезател по борба

Изненада: Нов началник ще разследва престъпленията на полицаи

Досегашният директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Лазар Христов оглави дирекцията „Вътрешна сигурност“ в министерството на ул. Шести септември“ в София, съобщи „За истината“. Това е структурата, която разследва престъпления, извършени от служители на МВР.

Лазар Христов потвърди назначението си пред „За истината“, а от пресцентъра на министерството заявили, че не знаят за това назначение.

Назначението обаче е факт, ако се съди по сайта на МВР, където вече неговото име е посочено като начело на дирекцията.

Името му стана известно и покрай случая с починалия при задържането му от полицията бивш състезател по борба Пламен Пенев на 30 декември м.г. Тогава Христов обяви: „Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия към лицето, което отказа да се подчини на полицейско разпореждане”.

Само ден след  това обаче силовото ведомство коренно промени позицията си и заговори за сериозни нарушения по време на задържането на Пенев. Последваха наказания и уволнения, които не засегнаха самия Лазар Христов, защото вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че той е бил в отпуск в деня на трагедията и е бил заместван от втория човек в ОДМВР. Стоянов отиде в Стара Загора лично да защити на брифинг Христов.

На въпрос защо като е бил в отпуск, той е бил на място и е давал разпореждания какво да се прави, министърът тогава обяви: „Към момента на трагичния инцидент г-н Христов не е бил официално на работа. Отишъл е тъй като това е тежко престъпление и е нормално е да отиде там. Имало е друг човек, който е изпълнявал тогава длъжността „директор“.

До новия шеф на възловата структура на МВР се стигна, след като в началото на февруари т.г. стана ясно, че предишният директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР Георги Георгиев е бил временно отстранен от длъжност. Това стана със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов, като бе обявено, че отстраняването е защото срещу Георгиев имало образувано дисциплинарно производство. И до последно обаче не станаха ясни конкретните причини за отстраняването, което вече очевидно е уволнение, щом има нов шеф.

Иначе дни преди отстраняването Стоянов отправи критики към службата. „Не бива да реагираме само и единствено тогава, когато имаме подаден сигнал от гражданин, на който се е случило нещо подобно. Работата на Дирекция „Вътрешна сигурност“ предимно е оперативна работа. Те следва да имат нужната оперативна информация и сами да достигат до такива случаи и да разработват подобни случаи, без да има пострадал гражданин, който да подаде сигнал“, каза министърът по повод заловени с подкуп в онзи момент четирима пътни полицаи. За тях сигнализира изнудваният шофьор.

Тогава стана ясно, че двама полицаи от 1 РПУ в столицата и двама от КАТ-София са задържани, след като са поискали и получили подкуп в размер на 800 лева от спрян за проверка водач на МПС.

Служителите заблудили водача на автомобила, че направената му проба е положителна за алкохол и наркотици. Водачът на автомобила е подал сигнал, след което дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, СДВР и Софийската градска прокуратура провели съвместна операция и установили полицейските служители.