ИЗНЕНАДА от Ден 1: Румен Спецов се върна като шеф на НАП

Изненада от Ден №1 на новия кабинет – Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС. В същото време на директорския пост бе назначен Румен Спецов.

„Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност“, съобщи правителствената пресслужба.

По време на управлението на четворната коалиция той заемаше същата длъжност – изпълнителен директор на НАП, назначение на Асен Василев, който тогава отново бе министър на финансите.

Спецов се прочу с това, че бившата му фирма „Гранекс трейдър“ се оказа в списъка на големите длъжници към НАП със задължение от 1,15 млн. лв.  Както стана известно Спецов е купил фирмата през 2015 г., а през 2016 г. я продава на малоимотно лице, като има съмнения, че бил наясно с резултатите от назначената данъчна ревизия и затова е побързал да продаде фирмата си, преди да бъде връчен акта от НАП. Прокуратурата започна разследване случая.

След напускане на поста Спецов декларира и супер скъп апартамент от 120 кв.м. в Дубай, закупен от съпругата му през 2021 г. със заем от дубайска банка.