Евгений Пригожин си повярва, че може да бъде нещо повече от прислуга на Путин

ИЗНЕНАДА: Путин подпука Пригожин, готвел преврат

На срещи в Кремъл са били обсъждани възможни проблеми заради шефа на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, който „обяви война“ на руското Министерството на отбраната и поведе наемниците си срещу руската власт, но президентът Владимир Путин до последно се държеше настрана от конфликта, в резултат на което ситуацията стигна до пълна криза. Това пише „Москоу таймс“, позовавайки се на свои източници в правителството и събеседници, близки до Кремъл.

Според един от тях в случая с Пригожин възниква класически пример, когато в системата се появяват две армии и много центрове за вземане на решения.

„Опасенията, че това ще създаде проблеми, бяха обсъждани на срещи в Кремъл и в правителството. Но системата на управление в Русия има много инерция“, казва източник, близък до Кремъл и допълва:

„Повечето в Кремъл вдигнаха ръце, поклатиха глави и отговориха: „Да, така е. Но това не е наша работа. Нека другите да се оправят. Сега е време да го оправяме“.

„В политиката си шефът (президентът Путин) се опитваше до последно да заеме дистанцирана позиция от продължаващите конфликти и така доведе ситуацията до точката на абсурд, тя изглежда като задънена улица“, казва друг източник, държавен служител.

В събота сутринта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин е наясно със ситуацията с Пригожин. В полунощ пресслужбата на Кремъл публикува обръщението на Путин, в което той поздрави руснаците за Деня на младежта, но не спомена нищо за „метежа“ на ЧВК „Вагнер“. По-късно в събота се очаква Путин да говори именно за него.

„Ако това не е операция под прикритие, координирана между Пригожин и специалните служби, ако това, което изглежда отвън, е истина, тогава нещата са прецакани!“, коментира шокиран държавен служител.

Обвинявайки Министерството на отбраната, че е ударило лагер на „Вагнер“ с отдъхващи в тила бойци, Пригожин обяви началото на „марш на справедливостта“, като призова хората да излязат на улицата и им обеща оръжие. Подразделенията на ФСБ и руската армия бяха вдигнати по тревога, по пътищата на южните райони бяха поставени контролно-пропускателни пунктове, а в Москва влезе военна техника, която беше забелязана в близост до сградите на Държавната дума, Съвета на федерацията и администрацията на президента.

По улиците на Ростов на Дон бяха забелязани и бронетранспортьори. Десетки самолети на специалните сили долетяха в града, каза правителствен служител пред „Москоу таймс“.

През последната година и половина Пригожин се „чувства като месия“, каза друг руски служител, който познава лично от работата му със собственика на ЧВК Вагнер.

„Той е на бял кон. Много от нас го изкачиха… И паднаха… Само благодарение на това високомерието премина и разумът се върна… Пригожин създаде армия, постигна успех във войната, получи правото да говори това, което никой не казва… И сега се чувства като месия… И през целия път никога не падна… От кон… Това е резултатът“, каза служителят.

Руската прокуратура обяви, че е започнала наказателно дело срещу Пригожин по член 279 от Наказателния кодекс на Руската федерация (организиране на военен бунт). И това не е изненадващо, казва държавен служител: „След изявленията, които Пригожин направи напоследък, беше просто невъзможно да не се образува наказателно дело“.