Изненада! „Възраждане“ застига ПП

Очаква се на местните избори на 29 октомври до урните да отидат 44,8% от гражданите с право на глас. 2,5% от тях вероятно ще гласуват с „Не подкрепям никого“ в избора за общинска листа.

Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ по поръчка на Българското национално радио. Изследването е проведено между 15 и 22 октомври 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната.

На въпрос за листата на коя от партиите или свързани с тях местни коалиции биха гласували, 24,9% заявяват, че биха посегнали към листа или коалиция около ГЕРБ, 16,8% – на ПП-ДБ, а в София – и на „Спаси София“, на „Възраждане“ – 15,8%, на ДПС – 12,7%, на БСП – 9,5%, на ИТН – 4%, на „Левицата“ – 2,2%, а 12% ще гласуват за различни други формации, сред които личат по-видимо опции около „Български възход“, ВМРО и др. 2,1% казват, че ще изберат независим кандидат.

Така излиза, че „Възраждане“ диша във врата на ПП-тата, дори е възможно да задмине виртуалната партия на „харвардците“.

За 44,8% от желаещите да гласуват при избора на кмет е по-важна партията, която издига определен кандидат, но за 53,6% е по-важна самата личност на кандидата. По-добре е да има нов кмет смятат 54,8% от възнамеряващите да гласуват. По-добре е да остане същият кмет приемат 37,7%. В крайна сметка, надделява общото желание за промяна.

На въпрос, дали биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 11,4% от смятащите да гласуват отговарят с „Да“, а с „Не“ отговарят 83,8%.