Изненадващо: Еврокомисар ни вкара в сухопътния Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Тя говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Предвиждам това да стане тази година, каза Йохансон, цитирана от БТА. Нейните очаквания  идват обаче на тиха, но сериозна съпротива срещу влизане на България и Румъния.

Само ден по-рано стана ясно, че малка група страни продължават да се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша и, че белгийското председателство на Съвета на ЕС не може да пробие съпротивата. „Като председателство направихме каквото можем, за да сближим различните позиции. Но това не стана възможно поради мненията „против“. Вероятно няма да приключим въпроса тази седмица“, заявиха оттам. Известно е, че Австрия все още е твърдо против.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи в четвъртък, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници, каза тя. Работим, надявам се да постигнем напредък, добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена. През декември миналата година Австрия бе единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията Никол де Мур отбеляза, че днес започва последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС. Тя добави, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби и изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

За пробив за Шенген не говори и вътрешният министър Калин Стоянов, който е в Люксембург и пусна пост във Фейсбук със снимки от свои срещи.