Изплащат пенсиите, няма лев за Коледа

Плащането на пенсиите за декември започва в четвъртък без коледни добавки. Това се подразбира от съобщение на Националния осигурителен институт за графика на плащанията през този месец. Графикът в пощенските станции е до 20 декември. Преводите на сумите за декемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 декември.

За да се включат коледни добавки към декемврийското плащане, решението трябваше да бъде взето до края на миналата седмица. Но правителството остана непреклонно, че е много по-добре пенсионерите да получават всеки месец коледни добавки чрез увеличенията на пенсиите, отколкото да чакат еднократни подаяния на празници.

Това, че подготовката на декемврийските плащания от НОИ е приключила, не означава непременно, че не може в близките дни да се реши за коледни добавки и те да бъдат платени отделно – така стана с великденските добавки, чието плащане през април започна след превода на пенсиите и за някои пенсионери се забави до след Великден.

На 5 декември 2023 г. на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени паричните обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец ноември, съобщават още от осигурителния институт. За последния месец от годината тези плащания ще бъдат извършени на 28 декември.

Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през този месец е 15 декември (петък).