Израел
Израел

Израел цепи ЕС за Палестина с помощта на България

Тел Авив "обработва" шест държави да отхвърлят независимостта

Израелското външно министерство се е прицелило в България и още пет държави от ЕС в опит да разедини Европа по въпроса за признаването на независимата палестинска държава, съобщи „ИЮобзървър”. Изданието се позовава на секретни инструкции, изпратени от високопоставени представители на ведомството до посолствата на Тел Авив в ЕС миналата седмица. С тайните документи е успял да се сдобие вестник „Аарец“.

Според дипломатическия план България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са приоритетни в опитите на Израел да блокира признаването на Палестина на Общото събрание на ООН през септември.
Израелските стратези са разделили страните в Евросъюза на три групи, като в първата са включени държави, които се противопоставят на признаването на Палестина, а във втората – държави, които са твърди поддръжници на независимостта. В третата и най-важна за Тел Авив група, в която попадаме ние, са страните, които нямат ясна позиция по въпроса и трябва да бъдат убедени да подкрепят Израел.

„Евросъюзът ще се сблъска с трудности при постигането на консенсус относно признаването на Палестина, както се случи с Косово. Затова нашата цел е да създадем движещи сили срещу признаването на независима палестинска държава чрез обособяването на голяма група от страни, които да се изкажат срещу нея възможно най-бързо“, се казва в инструкциите.
Планът предвижда израелските посланици в ЕС да се ангажират с лобиране пред политици, осигуряване на подкрепата на местните медии, еврейски общности и неправителствени организации.

„Идеята на Израел е да създаде родина за всички евреи по света и да ги насърчава да се връщат в нея. Не е в интерес на Тел Авив да има категорично определени граници, тъй като не се знае колко хора ще дойдат в бъдеще”, се казва още в инструкциите.
В. „Аарец“ пише, че израелският премиер Бенямин Нетаняху и външният министър Авигдор Либерман планират да направят визити в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, за да убедят лидерите им да гласуват срещу независимостта на палестинска държава.