Израел иска имената на живите заложници за ново прекратяване на огъня

Посредници и „Хамас“ пристигнаха в египетската столица Кайро за преговори за ново прекратяване на огъня,. Съобщава се, че Израел иска гаранции за съдбата на заложниците, преди да участва в тях, предава Би Би Си.

Неназован американски служител заявил обаче, че Израел „повече или по-малко е приел“ споразумението.

Израелските медии твърдят, че „Хамас“ отказва да потвърди кои от заложниците са все още живи, поради което Израел няма да присъства в Кайро.

САЩ смятат, че шестседмичната пауза ще доведе до освобождаването на още израелски заложници и палестински затворници, допълва Би Би Си.

Натискът за сключване на споразумение се засили след инцидента в четвъртък край град Газа в северната част на територията, където най-малко 112 души бяха убити, когато тълпи нахлуха в конвой с помощи.

„Хамас“ обвини Израел, че стреля по цивилни граждани, които се опитват да получат храна. Израел отрича това.

Съобщава се, че „Хамас“ е заявила, че споразумение за примирие може да бъде постигнато през следващите 24-48 часа, като източник от групировката е заявил пред египетски медии, че споразумението зависи от това дали Израел ще се съгласи с исканията ѝ.

Египетски официални лица, които водят преговорите с Катар, заявиха, че на преговорите се очаква да присъстват делегации както от „Хамас“, така и от Израел.

Очакванията за договорка се повишиха, след като високопоставен американски служител заяви, че Израел „в общи линии е договорил“ рамка за шестседмично прекратяване на огъня, добавя Би Би Си.