Израел изстреля ракети по Дамаск, „Хамас“ заплаши да убие заложниците

Сирийската армия обяви, че е свалила израелски ракети, изстреляни срещу околностите на Дамаск, а други, които не са прехванати, са причинили известни щети.

Израелската армия не коментира информацията в поредния ден от войната срещу ислямисткото движение „Хамас“, докато напредва в центъра на втория по големина град на Газа, Хан Юнис, а и северно от него, в Дейр ал Балах. Расте напрежението и по северната граница с Ливан, където имаше по-интензивен ракетен обстрел, дни след убийството на журналист на „Ройтерс“.

Главният говорител на армията контраадмирал Даниел Хагари съобщи и за голяма мрежа от тунели в град Газа на север в район, където има държани от „Хамас“ в продължение на 15 години правителствени институции, включително и офиса на лидера в Газа Яхия Синуар. Там е бил според Хагари и „основният команден център“, използван по време на атаката с 1200 жертви в Израел на 7 октомври. По време на сражението бойците се преместили другаде; Израел вярва, че те са отишли в Хан Юнис.

Съобщава се и за интензивни сражения в бежанския лагер Джабалия, също на север.

Здравните власти в Газа говорят за близо 18 хил. убити при израелски атаки и 49 500 са ранени. Над 100 от близо 240 израелски заложници бяха освободени по време на едноседмичното примирие, което приключи на 1 декември. Според палестински медии, цитирани от „Ал Арабия“, десетки са загинали само при обстрел на Рафах (югозападно от Хан Юнис) в последните часове.

Опасност за заложниците

Жители на Хан Юнис разказват за танкове, достигнали главния път на града, който се движи от север на юг. Израелски медии съобщиха за атаки с бойни самолети в западната му част. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че градът може да е на ръба на колапс и че е силно повишен епидемичният риск. Болниците са препълнени.

Неправителствени организации предупреждават за недостиг на вода, храни и основни стоки. В почивните дни ООН каза, че половината от жителите в момента гладуват. В петък Съединените щати блокираха резолюция в Съвета за сигурност на ООН – гласувана по искане на Гутериш на базата на негово рядко използвано право – с призив за примирие. Очаква се тя да бъде представена през Общото събрание на ООН (със 193 членки), чиито резолюции обаче не са обвързващи, за разлика от тези на Съвета за сигурност.

Снощи премиерът Бенямин Нетаняху говореше за десетки предали се бойци на „Хамас“ – нещо, което групировката отрича, като самата тя твърди, че е унищожила 180 единици техника на израелската армия. „Не умирайте за „Хамас“, предайте се сега“, обърна се Нетаняху към „Хамас“. „Не се жертвайте за Синуар.“

Войната продължава, но това е началото на края на „Хамас“. Казвам на терористите от „Хамас“: Край. Не умирайте за Синуар. Предайте се – веднага!


Бенямин Нетаняху,

премиер на Израел

„Хамас“ обаче също така предупреди, че нито един от заложниците няма да си тръгне жив от Газа, ако не бъдат изпълнени исканията за размяна на затворници с Израел.

Групировката се върна към предложението да „освободи всички войници срещу всички затворници“. В Газа към момента има още 137 заложници. Сред тях са останали още жени и деца, които можеше да бъдат пуснати по време на примирието; според САЩ „Хамас“ държи част от жените, за да не разбере светът за насилието срещу тях.