Израел предупреди 4 европейски страни да не признават палестинска държава

Израел предупреди четири европейски страни, че намеренията им да работят за признаване на палестинска държава представляват „награда за тероризма“, която ще ограничи шансовете за решение на конфликта чрез преговори, предаде Ройтерс.

В петък Испания посочи, че в името на мира в Близкия изток се е споразумяла с Ирландия, Малта и Словения да предприеме първите стъпки към признаване на обявената от палестинците държава на Западния бряг и в Ивицата Газа.

Газа отдавна е под контрола на терористичната групировка „Хамас“, която отхвърля сключването на мир с Израел и нахлу в държавата на 7 октомври, като по този начин предизвика смъртоносна война, която разпали насилие и на Западния бряг, където Израел е изградил множество еврейски селища, пише Ройтерс.

„Признаването на палестинска държава след клането от 7 октомври изпраща послание към „Хамас“ и другите палестински терористични организации, че на кървавите терористични атаки срещу израелците ще бъде отвърнато с политически жестове към палестинците“, пише в Х израелският външен министър Израел Кац.

Според него решение на конфликта е възможно единствено чрез директни преговори между страните.

„Всеки ангажимент за признаване на палестинска държава само отдалечава постигането на решение и засилва регионалната нестабилност“, добавя той.

Кац не уточни какво решение има предвид, отбелязва Ройтерс.

Израел отдавна изключва възможността за създаване на палестинска държава. Това го поставя в противоречие със западните сили, които подкрепят целта му да унищожи „Хамас“, но искат да има и следвоенен дипломатически план.

Междувременно по-рано днес говорителят на китайското външно министерство Лин Цзян заяви, че Китай подкрепя проекта за резолюция на ООН, изискваща „незабавно“ прекратяване на огъня в Газа.