Израел разстреля трима свои

Израелската армия е убила по погрешка трима заложници, държани от „Хамас“ в Газа, по време на инцидент, който все още „се разследва“.

„По време на сраженията в Шуджая армията погрешно е определила трима израелски заложници като заплаха. В резултат на това войниците са открили огън в тяхна посока и те са били убити“, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Сред жертвите са Йотам Хаим (28 г.) и Самер ат Талалка (22 г.), отвлечени от кибуца Нир Ам по време на атаката на „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври, добави говорителят. Семейството на третия убит заложник не желае самоличността му да бъде разкривана, но израелският интернет форум за изчезнали и взети за заложници разкри, че той е Алон Шамри; (26 г.)

Телата на убитите са репатрирани в Израел. Израелската армия отбелязва, че те са загинали „в активна бойна зона“, в която нейните войници са водили „непрекъсната битка в продължение на няколко дни“ срещу бойци на „Хамас“.

Говорителят изрази съболезнованията си на семействата на загиналите, като добави, че ще има „пълна прозрачност“ при разследването на инцидента.

Малко по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху определи инцидента като „непоносима трагедия“.

„Цялата Държава Израел е в траур тази вечер. Сърцето ми е със скърбящите семейства в техния труден момент на скръб“, написа той в социалните мрежи и изказа своите съболезнования на семействата.

Той нарече убитите „нашите трима скъпи синове“. „Дори в тази трудна вечер ние ще се погрижим за раните си, ще си извлечем поуките и ще продължим да полагаме максимални усилия, за да върнем всички наши заложници у дома безопасно“, каза Нетаняху.

Големи тълпи се събраха късно в петък в Тел Авив на протест, призоваващ правителството да поеме инициативата, за да осигури освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“. Демонстрантите блокираха движението на кръстовището Каплан, насочвайки се към щаб квартирата на армията, където призоваха за ново споразумение за връщане на останалите заложници. „Времето им изтича! Доведете ги у дома веднага!“, „Няма победа, докато не бъде освободен и последният заложник!“, скандираше множеството.