Израел: Ще има отговор срещу Иран. Дали да не счупим всички чинии?

Израел ще отговори на нападението на Иран, но обхватът на този отговор все още не е определен. Това заяви неназован израелски служител пред CNN.

Източникът посочва, че Израел все още не е определил дали ще се опита да „счупи всички чинии“ или ще направи нещо по-премерено.

Очаква се вариантите да бъдат обсъдени подробно по време на заседанието на израелския военен кабинет в неделя, добави служителят.

Конфронтацията между Иран и Израел „все още не е приключила“, заяви и министърът на отбраната на Израел Йоав Галант след атаката на Техеран срещу Обетованата земя миналата нощ нощ.

„Държавата Израел беше атакувана със стотици ракети и дронове, а израелската армия предотврати тази атака по впечатляващ начин“, заяви Галант, като призова израелците да останат „бдителни и внимателни към инструкциите, публикувани от ЦАХАЛ и Командването на вътрешните войски“.

Министърът на отбраната подчерта, че Израел „трябва да бъде подготвен за всеки сценарий“.

„Заедно със Съединените щати и други партньори успяхме да защитим територията на държавата Израел“, продължи Галант. „Бяха нанесени много малки щети – това е резултатът от впечатляващите операции на ЦАХАЛ“, добави Галант.

Той е един от тримата, които съставляват военния кабинет на Израел, заедно с министър-председателя Бенямин Нетаняху и Бени Ганц. Военният кабинет е упълномощен да вземе решение за отговора на Израел на иранската атака, заяви израелски служител пред CNN.

Междувременно правителството на Йордания призова всички страни да „проявят сдържаност и да се справят с регионалното напрежение дисциплинирано и отговорно“ след нощната атака на Иран срещу Израел, според изявление, публикувано в неделя.

На заседание на кабинета, председателствано от министър-председателя Бишер Хасауне, йорданските официални лица подчертаха значението на деескалацията и призоваха всички страни да действат отговорно и да демонстрират „максимална сдържаност“. Кабинетът подчерта необходимостта от преодоляване на рисковете и последиците от регионалната ескалация за международния мир и сигурност.

Правителството увери обществеността, че Йордания функционира нормално, като обществените услуги, образованието и здравните заведения работят безпроблемно. То също така потвърди подкрепата си за йорданските въоръжени сили в опазването на сигурността на страната.

Рано сутринта в неделя жителите на Аман съобщиха, че са видели и чули активност в небето над йорданската столица, което е предизвикало паника. По този повод йорданските власти уточниха, че са прехванали „чужди обекти в йорданското въздушно пространство и са ги свалили за да защитят гражданите и жилищните райони“.

Американският президент Джо Байдън ясно заяви на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участват в нападателни операции срещу Иран, съобщи високопоставен служител на Белия дом пред CNN.

Коментарите са били предадени по време на телефонния разговор, който двамата лидери проведоха след ответните удари на Иран срещу Израел.

Израел трябва да смята тази нощ за победа, защото настоящата оценка на САЩ е, че атаките на Иран са били до голяма степен неуспешни и са демонстрирали превъзходството на военните възможности на Израел, е казал президентът Джо Байдън на Нетаняху.

Оценката на САЩ тази вечер е, че почти всички безпилотни самолети и ракети – включително над 100 балистични ракети – изстреляни от Иран, са били свалени. Нито една крилата ракета не се е стигнала целта си, каза служителят, и уточни, че нищо „ценно“ не е било поразено.