Израел заплашва с „много голяма“ операция срещу „Хизбула“ в Ливан

Властите в Израел заговориха за ново активиране на резерва до 350 хил. души, а министри отново заговориха за връщане на Ливан в „каменната ера“, докато расте международното безпокойство от възможна операция срещу „Хизбула“.

 

„Готови сме за много интензивни действия на север“, каза премиерът Бенямин Нетаняху, като посети границата, почти осем месеца след началото на войната с ислямисткото движение „Хамас“. Тъкмо този конфликт доведе до почти ежедневен обстрел от двете страни на границата, тъй като „Хизбула“ се позиционира като част така наречената Ос на съпротивата от проирански, антиизраелски формирования в Близкия изток.

 

За това време напрежението периодично припламваше с удари по конкретни обекти в Израел или във вътрешността на Ливан, включително по важни кадри на „Хизбула“ (или цивилни ливанци) или дори „Хамас“, но кръстосаният огън не прерастваше в голям конфликт. Този път думите на Нетаняху, изглежда, са провокирани и от вниманието, което отделиха израелските и международните медии на Северен Ливан, когато дрон на „Хизбула“ разпали огромен пожар, чието загасяване отне 60 часа. С думата „война“ завърши посланието си от Северен Израел и крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, чиято „Еврейска сила“ е коалиционен партньор на Нетаняху.

За „връщане в каменната ера“ на Ливан говори този път и съюзник на Бен-Гвир, лидерът на Религиозната ционистка партия и финансов министър Бецалел Смотрич, почти година след като такива заплахи (преди войната в Газа) отправи и министърът на отбраната Йоав Галант.

„Хизбула“ отново даде знак, че смята двата фронта за свързани, като заяви, че ще спре напълно атаките си по Израел, когато еврейската държава спре да бомбардира Газа. Поддръжници на прекратяването на войната, оставила след себе си над 110 хил. убити и ранени в Газа и предизвикана от атаката на „Хамас“ срещу Израел с близо 1200 жертви, изтъкват, че продължаваща офанзива в Рафах само ще увеличава риска от пълномащабна война с „Хизбула“, първа от 2006 г. насам. Други смятат, че краят на конфликтът в Газа само ще освободи сили за северния фронт.

Мерки

Проучване от февруари показа, че 71% от израелците поддържат такава офанзива, защото тя ще даде възможност евакуираните над 61 хил. да се върнат по местата си.

В резултат кабинетът се готви до края на август да увеличи тавана на резевристите, които може да свика, до 350 хил. от 300 хил.; за Газа пикът бе 287 хил., рекорд в историята на страната. Началник-щабът на армията Херци Халеви каза, че въоръжените сили са готови при нужда да преминат към офанзива. Според израелския в. „Аарец“ Израелските сили за отбрана смятат, че обществеността не е наясно с последиците от голяма война на север, а целта на Халеви е да подготви почвата. По оценки на военните атаки от „Хизбула“ ще нанесат сериозни щети, включително в центъра на Израел.

След като пътува до катарската столица Доха за разговори, свързани с предложението, огласено от американския президент Джо Байдън за примирие в Газа, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс бе изпратен в Израел, за да помогне да се избегне нова война.

Междувременно заместник-помощникът на американския президент по енергийни въпроси Амос Хохстийн подновява усилията за споразумение, което да делимитира сухопътната граница между Израел и Ливан, след такова това бе направено за морската с негови усилия през 2022 г.

Това става четири месеца след като Франция предложи план за изтегляне на „Хизбула“ от границата с Израел, където бойци на могъщата групировка са в нарушение на резолюция на ООН след войната от 2006 г. Според „Уолстрийт джърнъл“ по него работят съвместно Вашингтон и Париж, за да отстъпят силите на „Хизбула“ на 10 км от границата, северно от рк. Литани, а на границата да бъдат заменени или от ливанската армия, или от още международни сили.

Израел дълго избягваше ескалация, за да не отваря активен втори фронт във войната, но и защото „Хизбула“ се смята за много по-могъща групировка от „Хамас“, разполагаща и с голяма политическа власт в страната. Коментари на Бени Ганц, член на военния кабинет, показват, че окончателно решение още не е взето; тази седмица Ганц заяви, че разселените от севера ще се завърнат по домовете си до 1 септември, когато отново започне учебната година, „било със сделка или с ескалация“.

На ръба

В последните 24 часа имаше още една точка на напрежение и тя бе в сърцето на Ерусалим, където хиляди преминаха с израелски знамена през мюсюлманската част на стария град с викове като „Смърт на арабите“. Това бе честването на Деня на Ерусалим когато се отбелязва завземането на палестинската част от града, обединило го във войната от 1967 г.

След шествието крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир заяви наруши статуквото, като каза, че израелците могат да се молят свободно на Храмовия хълм където е комплексът на джамията „Ал Акса“ и където действа ограничаваща това регулация. Наложи се кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху бързо да опровергава, като заяви, че в статуквото няма промяна.