Израелската армия: Открити са доказателства за пряко иранско финансиране на “Хамас“

Въоръжените сили на еврейската държава публикуваха снимки на няколко документа, както и снимки на пликове и пари в брой

Израелските сили за отбрана заявиха, че са открили в обширната система от тунели под Ивицата Газа доказателства за парични потоци между Иран и ислямистката организация „Хамас“, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Главният армейски говорител Даниел Хагари каза, че израелски войници са открили документи за финансови трансфери в периода 2014–2020 г. на обща стойност над 150 милиона долара от Иран към „Хамас“ и нейния лидер в Ивицата Газа Яхия Синуар.

Въоръжените сили на еврейската държава публикуваха снимки на няколко документа, както и снимки на пликове и пари в брой. Информацията не може да бъде независимо проверена.

„Това е още един пример за това как Иран изнася терор в Близкия изток“, посочи Хагари. „Терорът, който Иран изнася и произвежда, е глобален проблем“, се казва още в изявлението.

След Ислямската революция от 1979 г. Иран обяви Израел за свой заклет враг. Заедно с други милиции като „Хизбула“ в Ливан и бунтовниците хуси в Йемен, „Хамас“ е част от така наречената „Ос на съпротивата“ –  мрежа от групи, които се борят срещу Израел и получават финансова и материална подкрепа от Техеран.