Израелската армия се изтегля от Хан Юнис. Нетаняху твърди, че е “на крачка от победата“

В деня, в който се навършват шест месеца от началото на войната с „Хамас“, израелската армия съобщи, че изтегля силите си от град Хан Юнис, най-голямо селище в южната част на Ивицата Газа.

„98-ма дивизия на израелската армия приключи мисията си в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от Ивицата Газа, за да възстанови загубите си и да се подготви за следващи операции“, съобщиха днес Израелските въоръжени сили.

Израел е „на крачка от победата“ във войната си срещу „Хамас“ в Газа, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от БТА.

„Намираме се на една крачка от победата. Цената, която трябва да платим, е болезнена и тежка“, каза израелският премиер на заседание на военното правителство в Йерусалим.

След като Израел обяви „ликвидирането на 19 от 24-те батальона на „Хамас“, Нетаняху потвърди решимостта си да разгроми ислямисткото движение „в цялата ивица Газа, включително в Рафах“, град в южния край на анклава, на египетската граница, където са струпани 1,5 милиона палестинци, повечето от които разселени от войната.

„Няма да има прекратяване на огъня без връщането на заложниците. Това няма да се случи“, предупреди израелският премиер в момент, когато израелска делегация се готви да участва в нови непреки преговори с „Хамас“ в Кайро с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.

„Израел е готов за споразумение, но не е готов да капитулира“, заяви Нетаняху.

На преговорите в Кайро ще бъде направен опит да се постигне споразумение за спиране на огъня, свързано с освобождаването на заложниците, отвлечени по време на нападението на „Хамас“ на 7 октомври и отведени в Газа.