Израелски министри заплашват да напуснат заради предложението за прекратяване на огъня

Двама крайно десни израелски министри заплашиха да напуснат и да развалят управляващата коалиция, ако министър-председателят Бенямин Нетаняху се съгласи с предложението за прекратяване на огъня в Газа, представено от президента на САЩ Джо Байдън в петък, предаде BBC.

Министърът на финансите Безалел Смотрич и министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир заявиха, че са против сключването на каквото и да е споразумение, преди Хамас да бъде унищожен.

Но лидерът на опозицията Яир Лапид обеща да подкрепи правителството, ако Нетаняху подкрепи плана. Самият министър-председател настоя, че няма да има постоянно примирие, докато не бъдат унищожени военният и управленският потенциал на Хамас и не бъдат освободени всички заложници.

Предложението на Байдън, състоящо се от три части, ще започне с шестседмично прекратяване на огъня, при което Израелските сили за отбрана  ще се изтеглят от населените райони на Газа. В крайна сметка сделката ще доведе до освобождаване на всички заложници, постоянно „прекратяване на военните действия“ и мащабен план за възстановяване на Газа.

Но в публикация в социалните медии в събота Смотрич посочи, че е казал на Нетаняху, че „няма да бъде част от правителство, което се съгласява с предложената схема и прекратява войната, без да унищожи Хамас и да върне всички заложници“.

Бен-Гвир заяви, че сделката означава край на войната и отказ от целта да се унищожи Хамас. Това е безразсъдна сделка, която представлява победа за тероризма и заплаха за сигурността на държавата Израел, каза той и се закани да разпусне правителството, вместо да се съгласи с предложението.

Дясната коалиция на Нетаняху разполага с крехко мнозинство в парламента, като разчита на множество фракции, включително партията „Отма Йехудит“ (Еврейска сила) на Бен-Гвир, която има шест места, и партията „Религиозен ционизъм“ на Смотрич, която има седем места, за да запази властта.

Но Яир Лапид, един от най-влиятелните опозиционни политици в Израел, побърза да предложи подкрепата си за изпадналия в беда министър-председател. Неговата партия „Йеш Атид“ (Има бъдеще) има 24 места.

Той заяви, че  Нетаняху „има нашата предпазна мрежа за заложническа сделка, ако Бен-Гвир и Смотрич напуснат правителството“.

Разправията се случи в момент, когато десетки хиляди хора се събраха на митинг в Тел Авив, призовавайки израелското правителство да приеме предложения от Байдън план.

Много от демонстрантите поискаха оставката на Нетаняху, а някои от тях заявиха пред репортери, че се опасяват, че премиерът може да провали предложението.

Избухнаха сблъсъци между протестиращите и полицията, която използва конни полицаи и водни оръдия, за да разпръсне тълпите. Съобщава се, че някои демонстранти са били задържани.

В съвместно изявление в събота посредниците от Египет, Катар и САЩ призоваха Израел и Хамас да „финализират“ предложената от  Байдън сделка.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак също предложи подкрепата си за плана, като заяви пред репортери, че правителството му може да „залее Газа с много повече помощи“, ако Хамас приеме плана за прекратяване на огъня.