ИЗВЪНРЕДНО: Иван Гешев се прибра от САЩ

Главният прокурор Иван Гешев предсрочно се прибра от САЩ с полет от Франкфурт, съобщи bTV.

Шефът на държавното обвинение кацна късно снощи на терминал 2 на летище София при безпрецедентни мерки за сигурност. Десет минути преди да е изведен от самолета, периметърът е бил проверен от полицейски кучета. На място е имало и специален автомобил, заглушаващ сигналите, в т.ч. такива на мобилните мрежи. Кортежът е прибрал Гешев от пистата директно от самолета, предаде сайтът Биволъ.

Главният прокурор все още не е коментирал искането за отстранявамето му, което тази седмица беше внесено от шестима прокурори от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това става само ден след като кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че уволнението на Гешев ще е първата й работа, ако заеме поста.  Аргументите на вносителите на искането за освобождаване са „тежко нарушение на служебните задължения“.

Официално беше съобщено от прокуратурата, че Гешев е посетил САЩ по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение. Поканата била заради активната позиция на главния прокурор за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин.