Извънредно положение в Хабаровск заради повишена радиация

В Хабаровск в руския Далечен изток бе обявено извънредно положение заради завишен радиационен фон, предадоха Ройтерс и руските ТАСС, „РИА Новости“ и „Известия“, цитирани от БТА. Повишените нива на радиация са били засечени в близост до електрически стълб, на около 2,5 км от жилищни сгради, съобщава местният клон на руския надзорен орган за потребителска безопасност – Роспотребнадзор.

Повишена радиация е установена в индустриалния район на Хабаровск, се казва на сайта на градската администрация, посочва „Известия“. По данни на Управлението за гражданска защита и извънредни ситуации достъпът до опасната територия е ограничен. В същото време градските власти добавят, че няма опасност за населението на града. Както съобщиха за „Известия“ от пресслужбата на кметството на Хабаровск, радиационният фон превишава незначително допустимите норми.

ТАСС посочва, че специализирани екипи, изпратени на мястото, са иззели източник на радиацията, без да се уточнява какъв е той.

„Източникът е иззет, предприемат се мерки за неговото унищожаване“, заявиха от администрацията на града.

На мястото, на което е засечено увеличението на радиационния фон, е организиран радиационен контрол, като мониторингът ще се извършва в продължение на два дни.