ИЗВЪНРЕДНО: Заплашиха живота на министър Александър Йоловски

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е със засилена охрана от Националната служба за охрана, а на семейството му е назначена охрана от главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, съобщи БНТ.

Според източници на телевизията охраната на министъра на електронното управление е назначена по негово искане, след като той е бил разпитан в антикорупционната комисия, където е дал показания за изнудване и отправени заплахи към него и семейството му.

Те са били свързани с възлагането на обществени поръчки в областта на електронното управление за стотици милиони левове.

От „Нова телевизия“ съобщават, че по случая има и прокурорско постановление, с което от неделя е назначена охраната на министъра и неговото семейство. Според информацията на телевизията охраната на министъра на електронното управление е назначена, след като той е дал показания в качеството на свидетел пред прокурор от Софийската градска прокуратура.

Пред „Дневник“ от прокуратурата нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

От НСО отказаха да дават информация за лицата, които охраняват. По закон обаче членовете на кабинета ползват охрана от НСО.

В петък миналата седмица (27 октомври, ден преди деня за размисъл) председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че министърът на електронното управление Александър Йоловски е казал по време на втория председателски съвет в Народното събрание по-рано през деня, че съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов са оказвали натиск на Йоловски.

Натискът бил свързан с обществени поръчки за 600 млн. лв. По-рано същия ден Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ също изказа твърдения за корупционен натиск над Йоловски.

„Доколкото знам, част от участниците в тази среща са сезирали прокуратурата и службите. Ние бяхме повече от 15 души в тази зала, цялата ЦИК (комисията има 15 членове – бел. ред.), всички представители на партиите, участващи в председателския съвет, (вицепремиерът от ГЕРБ) Мария Габриел, с изключение на представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“, каза тогава Атанасова и добави, че всички присъствали били готови да бъдат свидетели на казаното.

„Това е нечуван скандал. Министър, излъчен от квотата на мандатоносителя („Продължаваме промяната – Демократична България“), казва, че мандатоносителят му оказва натиск. Не знам дали това отново ще бъде интерпретирано, че ГЕРБ има нещо общо, както днес (в петък – бел. ред.) чух такива интерпретации“, коментира още тя.

Малко след това Божидар Божанов, който е бивш министър на електронното управление в кабинета „Петков“, заяви, че не знае за какво става дума и всичко е измислица, но самият той ще съдейства на разследващите.

До момента съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков не е коментирал твърденията.