Изводи след вота: Две партии владеят Общинските съвети в България

Местни коалиции и по-малки партии правят пробив пред парламентарните сили в общинските съвети в 4 областни града и няколко общини. ГЕРБ запазва водеща позиция, а на второ място като представителство в местните парламенти отново се класира ДПС. Това сочат резултатите от вота за общински съветници.

Местните парламенти в близо половината общини в страната светнаха в синьо след изборите в неделя. ГЕРБ спечели най-много места в общинските центрове – общо 1499 души. Но хората на Бойко Борисов губят близо 300 места спрямо резултатите от 2019 г. Коалиционните им партньори от СДС се наложиха в шест общини, една от които е Видин.

С близо 300 души сваля общия брой на съветниците си и БСП, която през 2019 г. е имала 1020 места, а сега взема 740. Най-силно листите на социалистите са се представили в областите Габрово, Велико Търново и Добрич.

Единствената партия, която качва съветници, е ДПС. През 2019 г. движението е имало 916 свои в местните парламенти, сега взема 964 места и мнозинство в 45 общини, част от които в Кърджалийско, Разградско и Силистренско.

Самият Разград бе взет от съуправляващите ПП-ДБ, които стъпват в местната власт с общо 396 съветници в общините. Те успяха да се наложат и в София, Варна и още три общини.

199 съветници ще имат от „Възраждане“. Партията на Костадин Костадинов успя да се наложи единствено в Земен. „Има такъв народ“ ще има мнозинство само в Тополовград.

В Несебър обаче в общинския съвет няма да влезе нито един представител на партия в НС. Несебърският парламент е от 21 души, като през новия мандат най-много ще бъдат съветниците от „Български социалдемократи“ – 9. Свои ще изпратят още „Български съюз за директна демокрация“, „Левицата!“, „Море“, ССД на Стефан Софиянски и ЗС „Ал. Стамболийски“.

Две общини взимат от ВМРО – Благоевград и Каварна. В Ямбол „Пряка демокрация“, издигнала за нов мандат кмета Валентин Ревански, се наложи с 21 от общо 37 места и оставя далеч назад ГЕРБ и БСП с по четирима. В Пазарджик с 10 души ще бъде представена местната коалиция „Новото време“, която подкрепя за нов мандат кмета с колумбийски мераци Тодор Попов.

„Движение за просперитет на Перник“ са с най-добър резултат в миньорския град. Царската партия НДСВ пък се възражда в Банско, където ще има мнозинство в общинския съвет с 9 от общо 17 души.