Розовите ПП-ДБ отхвърлиха промени в ЗЗД, с които се забранява джендър пропагандата в детски градини и училища

Извратено: Сглобката пусна джендърите в училище

Парламентът проправи път на джендър идеологията в училище и в детските градини, като не прие промени в Закона за закрила на детето (ЗЗД). В тях се предвиждаше на територията на всички предучилищни и училищни заведения да се забрани пропагандата за смяна на пола и въпроси за полова идентичност, “различна от биологичната”.

Поправките бяха предложени от ИТН и с новите текстове бе залегнало да има санкции за нарушения на разпоредбите в размер от 2000 до 4000 лева за физически лица и от 10 до 20 хил. лева за юридически лица.

Предложенията на ИТН намериха подкрепа само в депутатите от БСП и “Възраждане”, както и от десетина народни представители от ГЕРБ-СДС. Розовата коалиция ПП-ДБ, както и ДПС гласуваха против.

От ИТН настояваха още да се забрани разпространението на материали по теми за половата идентичност на децата, различна от биологичната, както и медицинските услуги на деца, включващи хормонална или друг вид терапия при лица под 18 години. От партията на Слави Трифонов настояваха да има санкции за нарушения в размер от 2000 до 4000 лева за физически лица и от 10 до 20 хил. лева за юридически лица.

“Като се запънете срещу хората, ще си понесете политическите последствия и ще се смалите като бройка, влияние и авторитет”, обърна се към мнозинството на ГЕРБ, ППДБ и ДПС Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН. “Факт е, че тази битка ще я загубите по тази тема, факт е, че българите не желаят такова нещо, явно и голяма част от Западна Европа не го иска, предстоят евроизборите и съставът на следващия ЕП ще е много по-различен”, каза още Йорданов. И даде пример с анекдот: “Вицове от типа “Мамо, мамо, какво е травестит? Не знам, питай леля си Гошо” са съвсем реални”.

По време на двучасовия дебат в зала председателят на образователната комисия в НС Красимир Вълчев призова да се води цялостен разговор за възпитателната функция, а не да се поставя темата като че ли училищата са основното средище, в която се проповяда ранната смяна на пола. “Училищата са в неравна конкуренция с мощни информационни среди като интернет, медиите, социални мрежи. Училището най-често е обвинявано, че е основен източник на агресия, което не е така, защото там се случва агресията, но тя е провокирана от други фактори в средата”, каза по време на обсъждането Вълчев.

“Твърдо сме “за” в училище въобще да не влизат с пропагандни цели лица, които застрашават психическото състояние на децата”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Иван Ченчев. И допълни: “Представете си, че едно дете на 13-годишна възраст реши да си смени пола. Ако след това обаче то си промени мнението, процесът вече е необратим. Затова искаме да защитим българските деца”.

А съпартиецът му и бивш социален министър Георги Гьоков бе категоричен:“Така наречената джендър идеология навлиза в нашето общество с бавни стъпки, но уверено, прикрито под благовидни претексти като борба с насилието, борба за равноправие, призиви за толерантност – и трябва да є се даде отпор”.

От БСП атакуваха отново и Истанбулската конвенция. “ЕП прие решение да се ратифицира Истанбулската конвенция от името на целия ЕС, включително и България като член. Вече не един или два пъти политици и общественици алармират за учебници за българските деца, в които има меко казано спорни текстове”, каза Георги Гьоков и припомни, че през 2018 г. Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията.

“Няма да допуснем мътене на умовете на децата ни с чужди на традициите и битността ни идеи и съмнителни ценности, ние, като законотворци, сме длъжни да осигурим здравословна среда, включително и психологическа, за да могат те да изградят своя характер и виждания за себе си и за ролята в обществото”, каза още в пленарна зала Гьоков.

МОН: Текстовете имат нужда от прецизиране

Промените, предложени от ИТН, бяха отхвърлени през септември от парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. По промените бяха са получени и доста становища, включително на здравното и образователното министерство.

Според първото е нецелесъобразно да има забрани за конкретни медицински дейности. “Намираме за притеснително, че в законопроекта като мярка се предвижда въвеждането на забрана на определени медицински дейности. Считаме за нецелесъобразно от медицинска гледна точка в законодателството да бъдат въвеждани забрани за извършване на конкретни медицински дейности по отношение на състояния, заболявания или нозологични единици или общо. Министерството на здравеопазването не може да подкрепи законопроекта в частта му относно въвеждане на забрана за извършване на медицински дейности”, пишат от МЗ.

А от МОН са посочили, че “по принцип” подкрепят идеите и мотивите, заложени в законопроекта, но текстовете “имат нужда от прецизиране и корекция”.

“Редно е да отбележим, че министърът на образованието и науката утвърждава програми и учебници. В същото време всички програми, кампании и материали, които се предлагат за представяне на вниманието на подрастващите в образователните институции от външни за образованието институции и организации, се одобряват от МОН”, отбелязват от просветното министерство.