инвестиции
инвестиции

Йорданка Фандъкова: Осигуряваме устойчиви инвестиции във всички сектори и през 2015 г.

Започнахме възстановяването на осветлението в града

Йорданка Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в Самоков. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ в София, специалност „Руска филология“. От 23 ноември 2009 г. е кмет на Столичната община.

– Г-жо Фандъкова, чуха се думи, че бюджетът на Столичната община за 2015 г. всъщност е най-важният бюджет. С какво всъщност той е толкова важен?

– За мен всеки бюджет е важен, защото ни осигурява устойчиви инвестиции във всички сектори, които са важни както за развитието на града, така и за хората. Бюджет 2015 се основава на тези принципи. Той е в размер над 1,459 млрд. лв., с капиталова програма над 705 млн. лв. Продължаваме да изпълняваме важни за хората проекти, без да повишаваме местните данъци и като привличаме европейски средства.

– В проектобюджета е заложено развиване на градския транспорт и през следващата година, колко нови превозни средства ще бъдат доставени?

– През тази година завършихме проекта за доставка на 50 съчленени тролейбуса и с тях успяхме да подменим 90 на сто от тролейбусния транспорт. Започнахме доставката на новите модерни, съчленени и достъпни за хора с увреждания автобуси. 46 от тях вече се движат по улиците на града, а следващата година предстои да доставим поетапно още 80. В същото време работим върху възможността да закупим нови 110 единични автобуса. Ако Общинският съвет гласува условията, които бяха договорени с Европейската инвестиционна банка, ще имаме възможност заедно с автобусите да закупим и пет нови трамвая.

– Най-после чухме една добра новина. Европейската комисия размрази плащанията по оперативна програма „Регионално развитие”. Ще си отдъхне ли най-после Столичната община?

– Всички общини ще си отдъхнат, защото за съжаление колегите от по-малките общини имат редица спрени проекти. Ние успяхме да гарантираме изпълнението на наши проекти със собствени средства. Това беше възможност, която обаче не може да продължава безкрайно, така че сме много доволни от това, че тези средства се пуснаха, и очакваме час по-скоро да бъдат отворени и повечето оперативни програми за новия програмен период. За 2015 г. залагаме старта на два проекта от новия програмен период – третата линия на метрото и инсталацията за преработване на гориво от отпадъци в „Топлофикация – София”. Ако се отворят повечето програми, имаме разработени проекти и ще започнем тяхното изпълнение, независимо че не са включени в този проектобюджет.

– Може ли да разкриете за какви проекти става дума?

– Имаме разработени около 50 проекта в сферата на образованието, културата и социалните дейности. Това са мерки за енергийна ефективност, като извеждаме темата за пестенето на енергия във всички сфери – градския транспорт, общинските сгради и т. н. Надявам се, че ще бъде отворена и ще заработи добре програмата за саниране на панелните блокове, което за София е изключително важно. Тази година имаме първите отчетени резултати на разходите в училищата и детските градини, които успяхме изцяло да санираме. Само седем от санираните училища за една година са спестили над 300 000 лв. от сметките за отопление и електричество. Тези пари остават в училищата, те се използват за децата, за обучения, за учителите, вместо да изтичат през прозореца. Подготвили сме и 30 проекта по оперативна програма „Регионално развитие” за изграждане на 180 км канализация, което е много важно за хората, живеещи в крайните райони на града.

– Тази година бе отбелязан рекорд в строителството на детски градини, ще продължите ли с изграждането на нови забавачки и училища през следващата година?

– Догодина откриваме третото за тези пет години ново училище в село Герман, район „Панчарево”. Продължаваме със строителството на детски градини. Следващата година трябва да довършим 8 и да започнем нови 8. Даже днес (събота – б. р.) бях приятно изненадана, че колегите са намерили възможност да включат малко повече, така че вместо 13, които бяхме заложили, ще строим 16 нови детски градини. Някои от тях са напълно нови сгради, а други са изцяло възстановяване на сгради, които не са в добро състояние.

– Като говорим за детските градини и училищата, не можем да пропуснем и темата за сигурността в тях. Доста вече са оборудвани с видеонаблюдение, ще продължи ли поставянето на камери и в останалите?

– Заложили сме доста сериозен финансов ресурс за продължаване на развитието на системата за видеонаблюдение. Предвиждаме изграждането на система за видеонаблюдение в над 100 сгради на училища и социални институции и в същото време на открити градски пространства, паркове и градини. Досега общо 240 училища и детски градини са включени в системата за видеонаблюдение, 19 дома за социални услуги и 21 от най-посещаваните парка и градини. Догодина заедно с ремонта на парка на НДК ще бъде изградено и видеонаблюдение. Също така предвиждаме поставянето на камери на площада пред Централна гара.

– На какъв етап е вече ремонтът на парка пред НДК?

– Започнахме от есента цялостна реконструкция на водните каскади. Строителството продължава и в момента. Ако времето е лошо и не позволява строителни дейности, обектът ще бъде замразен до пролетта, когато ще започне цялостният ремонт на настилките и зелените площи. Ще бъде изградено ново осветление, ще бъдат ремонтирани и тротоарите около парка, така че да имаме една красива градина в центъра на града.

– Предстоят ли ремонти и на други паркови пространства и градини?

– През тази година успяхме да подменим настилките при езерото „Ариана“ на входа на Борисовата градина. Следващата година продължаваме. Ще бъде ремонтирана зоната около детската площадка със слончето и в същото време ще бъдат възстановени два санитарни възела. Такива ще бъдат изградени и в парка на НДК. Довършваме етапа от реконструкцията на Северния парк. Там тази година изградихме осветление и част от алейната мрежа. Следващата година ще бъде реконструирано и езерото и хората, които живеят в тези райони, ще се радват на приятно място за отдих. Започваме и реконструкция на Западния парк със собствени средства. Предстои и началото на строителните дейности по изграждането на новия парк „Възраждане”.

– През изминалото лято доста хора бяха изнервени от мащабните ремонти на пътната мрежа, въпреки че сега всички са доволни от резултата. Общината ще продължи ли и догодина амбициозната си транспортна програма?

– Наблюдавах много внимателно реакцията на хората, действително имаха основания. За да можем да възстановяваме по-бързо инфраструктурата на града, затруднихме движението в много части на София. Моето впечатление обаче бе, че когато хората виждат, че се работи, са малко по-спокойни. Затова и моята задача бе да контролирам големите обекти лично, така че да не се бави строителството. На повечето обекти се работеше извънредно, там, където бе възможно, се работеше дори денонощно. Ще продължим ремонта на бул. „Цариградско шосе”, ще извършим ремонт и разширение на бул. „Монтевидео” в жк „Овча купел”. Ще ремонтираме третата част на пешеходната зона на „Витошка” и ще направим реконструкция на бул. „Витоша” от НДК до Южния парк. Бул. „Дондуков” също е заложен в нашата програма, както и мостът при „Захарна фабрика”, който е в лошо състояние.

– Говорейки за булевардите, не можем да пропуснем и темата за тяхното осветление. Какво се прави в тази сфера?

– Тази година вече поставихме на предно място темата за осветлението. Това е и проблемът, който повечето хора вече поставят на първо място, след като виждат промяната в другите сфери. Затова със старта на проекта за подмяна на осветителните тела в няколко района – бул. „Цариградско шосе”, централната градска част, „Дружба” и Банкя, ние сложихме началото на цялостната подмяна и изграждането на ново осветление. През следващата година ще продължим с изграждане на осветление в райони и по улици, където то липсва. Тази година успяхме да изградим осветление в над 20 населени места в крайните райони на града, но това, разбира се, е недостатъчно. Продължаваме с тази програма и продължава изпълнението на проекта по фонд „Козлодуй”. Обмисляме и възможността за намирането на инвестиции, за да може по-мащабно да се подменя осветлението. Подмяната с енергоефективни осветителни тела всъщност ни позволява да намалим разходите за електроенергия.

– Напоследък се случиха няколко неприятни инцидента в зоопарка, какви мерки предприехте, за да се промени ситуацията?

– Започна изграждането на система за автоматично затваряне на вратите за по-голяма сигурност. Аз настоях и за наличието на дежурни, особено в залата с хищниците, за да може да се контролира и процесът на работата на гледачите. Залагаме 700 000 лв. за реконструкция и разширение на клетките на големите и малките хищници и приматите.

– София ще бъде Европейска столица на спорта през 2018 г., какво се прави вече по въпроса?

– В момента екип подготвя тригодишна програма, за да посрещнем достойно това предизвикателство. Следващата година ще отвори врати офис с екип, който ще промотира това звание за града и в същото време ще подпомага изпълнението на програмата. В момента разработваме програма за подмяна или поставяне на нови маси за тенис на открито. Ще продължим да изпълняваме дейностите по програмата.

– София бе определена като град на киното от ЮНЕСКО, какво можем да очакваме от това престижно звание?

– Това е изключително престижно звание. Досега само два града в света – Сидни и Брадфорд, са отличавани като творчески град на киното, признат от ЮНЕСКО. Опитът им показва, че чрез това звание градът започва да се развива не само в сферата на киното, но и в сферата на туризма. Този град утвърждава свои брандове и привлича много туристи. Ние разчитаме на това, защото за мен инвестициите в културата не са просто пари, дадени за удоволствие, а са инвестиции в развитието на икономиката на града и в разкриване на нови работни места.