Каца до мене едно птиче и ми каза: Нотариуса е информатор на МВР. А в клуб СС са открити наркотици

Николай Стайков от Антикорупционния фонд по особен начин разтвори леко завесата около Мартин Божанов-Нотариуса, който предизвика трус в държавата, и покрай смъртта му се появиха данни не само за топлите връзки на групата около него със съдебната система, но и за това кой го е покровителствал и дали е работил за МВР.

Въпросите витаят в публичното пространство, но отговорите са незадоволителни, недостоверни или направо изсмукани от пръстите.

Стайков разказва за ДЪРЖАВНА ТАЙНА на фейсбук страницата си, която поради независещи от него причини, се е оставила да бъде разкрита. Но държавна ли е тя или мафиотска? Не става ясно поради преждевременно отлитане на птичето.

Ето какво е написал той:

Каца преди малко до мен едно птиче, тъкмо да го изгоня и гледам в човката му сгънато листче, пише „ДЪРЖАВНА ТАЙНА“. Отварям и зачитам:
– Мартин Божанов-Нотариуса е регистриран като доброволен сътрудник на МВР в категориите „ДЛ“ и „Информатор“ през 2005 година от Виктор Младенов, служител в 03 РПУ на МВР-София.

– Същият Младенов е извършвал множество нерегламентирани справки в базите данни на МВР по отношение на лица, оперативно интересни за Нотариуса, вкл. за свидетели срещу него. Установено е при проверка преди две години, няма наказания.

– В СС Клуб на Нотариуса преди няколко месеца и преди убийството са били открити наркотици. При обиск от СДВР. Покрито отвсякъде.

– След убийството на Нотариуса първият набран телефон от жена му е бил на висш полицай, даже доста висш. Чак след този разговор идва обаждането ѝ до МВР за убийството.

Пишеше и име на полицай, но хайванът беше сдъвкал хартията и не се четеше.

Казах му, че това не са никакви държавни тайни, а чисто мафиотски. Не знам дали ме разбра, отлетя тъжно.