КЪДЕ? Преброяването прекрои мандатите

Около една трета от изборните райони на 2 април ще бъдат с нов брой на депутатските мандати, съобщи днес пред БНР говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Комисията ще обяви промените след указите на държавния глава относно вота. Изчисления са на база резултатите от последното преброяване и нормативната база. Нейкова не даде подробности, но е ясно, че София ще увеличи мандатите. Същевременно, независимо от спада на населението в тях, няма да има район с под 4 мандата – такова остана законовото изискване.

Малко по-късно пред радиото говори Деница Сачева (ГЕРБ), която изрази очакване, че мандатите в Добрич ще бъдат намалени от 6 на 5. От големите градове за Русе се смяташе по-рано, че ще ги намали с един, но сметките бяха правени при по-малко общи промени. Спекулации преди точното оповестяване от ЦИК няма смисъл да се правят.

„Хартия ще има. Изборите ще бъдат произведени“, каза още Нейкова. И изрази общото становище на комисията, че страстите за проблемите около провеждането на вота трябва да се успокоят.

ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ

Членовете на СИК ще получат възнаграждение, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата, информира Нейкова. Така сумата на човек става около 195 лв.