Къде са 235 млн.? Граничната ограда на ГЕРБ се разпадна

На границата с Турция в момента се разчита на живата сила, а не на оградата. Това заяви пред БНР главен комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“.

„Границата ни я пазят хората, а не оградата, за съжаление“, каза тя и призна, че телените заграждения не са в добро състояние. В момента военнослужещи да започнали да възстановяват компрометираните участъци, но „мигрантите се опитват всячески да преодолеят тази ограда“.

„Ситуацията на българо-турската граница е тежка. Безпрецедентният натиск е отчетен във всички европейски държави. Към настоящия момент натискът намалява, но не изчезва и никога няма да изчезне. Този процес на организиран трафик започва от Турция, минава през транзитни страни като нашата и завършва в Западна Европа. Основно организаторите пребивават в Турция и в страни от Западна Европа. Борбата с незаконната миграция е всекидневна, денонощна“, коментира още Димитрова.

Български граждани са използвани най-вече за шофьори на нелегалните мигранти. Те се набирали чрез завоалирани обяви в интернет. Като шофьори се включвали още украинци, сърби и румънци.

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ отчете също, че за изминалата година в топ 3 на нелегалните мигранти са били тези от Афганистан, Сирия и Ирак. Мароканците са на четвърто място.

„Профилът на мигрантите от Афганистан, Сирия и Мароко е в повечето случаи на млади мъже, включително непълнолетни. От Сирия все още продължават да се опитват да преминат семейства с жени и деца“, допълни главен комисар Димитрова.

Съвместната работа с „Фронтекс“ продължава, като средномесечният брой на техни служители на българо-турската граница е 92-ма.

Novinar.bg припомня, че по времето на ГЕРБ за 235-километровото съоръжение бяха дадени по 1 млн. за всеки километър. Сега е редно да се разбере къде са отишли парите, щом оградата е в такова окаяно състояние.