Как ЦРУ използва термина „теория на конспирацията“ за дискредитиране на хора, оспорващи официалните версии (ДОКУМЕНТ)

Терминът „теория на конспирацията“ стана особено популярен през последните години, особено по време на пандемията от Ковид и масовата ваксинация, и се превърна в удобно средство за атака срещу всеки инакомислещ в арсенала на фактечъкърите в социалните мрежи.

Всеки учен, представящ доказателства срещу официалната версия, че вирусът „е скочил“ от животни на хора, беше изтриван от социалните мрежи и дискредитиран от големите медии. Тези научни анализи и журналистически разследвания за лабораторния произход на вируса бяха заклеймявани като „теория на конспирацията“.

Разсекретен документ от архива на ЦРУ показва, че американското разузнаване е използвало термина „теория на конспирацията“ за „противодействие и дискредитиране“ на хора, които се съмняват в правителствената версия за събитията.

Терминът „теория на конспирацията“ не е измислен от ЦРУ, но започва да се използва активно през 60-те години на миналия век след убийството на Джон Ф. Кенеди, за да потисне значим национален дебат по темата. Така съмненията, че ЦРУ може да има връзка в убийството на президента, биват бързо потушени като „теория на конспирацията“.

На 1 април преди 57 години ЦРУ изпраща на своите служители инструкция Secret Circular 1035-960, описваща стратегии за неутрализиране на критиките към Комисията Уорън, за да потуши съмненията относно констатациите на президентската комисия, разследваща убийството на Кенеди. Този документ предполага, че медиите използват обвинението в „теория на конспирацията“ с негативни конотации.

Централното разузнавателно управление на САЩ, възползвайки се от предишна научна работа, приравняваща онези, които отхвърлят официалните версии на значими политически и социални събития, с патология (Popper, 1949; Hofstadter, 1964), умишлено превръща термините „теория на конспирацията“ и „теоретик на конспирацията“ като средство за дискредитиране на критиците.

В документa пише: „Целта на това съобщение е да предостави материали за противодействие и дискредитиране на теоретиците на конспирацията, така че да се задържи разпространението на такива твърдения в други държави“.

 

Как ЦРУ използва термина „теория на конспирацията“ за дискредитиране на хора, оспорващи официалните версии (документ)
Източник: CIA/archive.org

Тази инструкция обаче е само малка част от разсекретените документи по темата. Преди дни бившият съдия от Върховния съд на Ню Джърси Андрю Наполитано разказа за свой разговор с Доналд Тръмп през 2021 г. в последните дни от президентския му мандат в Белия дом. Съдия Наполитано разкри, че е попитал Тръмп защо не разсекретява документите за убийството на Кенеди, както е обещал. Американският президент му отговорил: „Ако бяхте видели това, което видях аз, вие също нямаше да ги разсекретите“.

Този термин „теория на конспирацията“ е използван за блокиране на критичното мислене и анализ с цел контролиране на обществения дебат относно действията на управляващите. Терминът е придобил такава негативна конотация, че някои хора потискат собствените си подозрения и приемат официалната правителствена версия от страх да не бъдат етикетирани, изтрити от социалните мрежи и унизени публично в медиите.

Ед Ранкин в своята академична дисертация „Tеория на конспирацията като инструмент на културната хегемония“ отбелязва: „Хората, които не приемат официалната версия на събития като убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди или атаките срещу Световния търговски център и Пентагона на 11 септември 2001 г. (9/11) често се наричат ​​теоретици на конспирацията, а техните теории се отхвърлят като теории на конспирацията. Да бъдеш етикетиран като теоретик на конспирацията, често предполага, че човекът се заблуждава или не е в състояние да възприема точно реалността. Всъщност подозренията за конспирация често се отхвърлят не на ниво доказателства, а просто като се етикетират като „теория на конспирацията“.