Как да действаме, ако горски пожар приближава към дома ни?

Никой не е застрахован от подобно бедствие, затова е важно да знаем как адекватно да реагираме в случай на приближаващ пожар, за да спасим себе си и семействата си.

Първо и най-важно, уверете се, че вие ​​и вашето семейство сте в безопасност. Всичко останало може да бъде заменено. Ако бъде наредено от властите, незабавно изпълнете всички заповеди за евакуация и знайте, че ако нещо се случи, спасителните служби ще направят това, което е правилно за вас – независимо дали това е да ви се намери безопазно място, или да бъдете евакуирани навременно.

Ако имате време да предприемете действия и пожарите са достатъчно далеч, за да не застрашават безопасността ви, ето някои неща, които можете да направите, за да помогнете на пожарникарите и да сведете до минимум щетите в дома си:

1. Слушайте властите 

Ако кажат евакуация, напуснете дома си незабавно.

2. Ако видите пожар, докладвайте 

Може да сте първият, който ще забележи „гореща точка“, така че незабавно се обадете на 112, ако видите пожар, дори и да е малък.

3. Спрете подаването на газ

Изключете пропана от резервоара или природния газ от измервателния уред и изключете всички пилотни светлини.

4. Проверете си вентилационните отвори

Специални отвори за предотвратяване на пожар, са устойчиви на пламъци и могат да ви помогнат да защитите дома си от щети от горски пожар.

5. Направете дома си по-лесен за забелязване

Включете лампа във всяка стая, за да увеличите видимостта на дома си при гъст дим. Включете и външните светлини.

6. Махнете „подпалките“

Преместете мебелите далеч от прозорците и вратите. Премахнете олекотените или неогнеупорни облицовки на прозорци. Изнесете запалимите мебели, изтривалки, играчки и кофи за боклук, на двора или в гаража.

7. Улеснете пожарникарите

Ако домът ви е затворен, оставете портата отворена, за да позволите на пожарникарите лесен достъп до вашия имот. Свържете градинските маркучи към външни кранове. Напълнете кофи с вода и ги разположете около къщата. Поставете стълба до къщата си, така че пожарникарите да имат лесен достъп до покрива ви.

8. Вода

Поставете пръскачки за трева на покрива и близо до надземните резервоари за гориво. Намокрете покрива и храстите, но не оставяйте пръскачките включени или водата да тече, тъй като това може да повлияе на водното налягане.

9. Проверете за жарава

Дори и най-малката жарава може да предизвика пожар, така че непрекъснато проверявайте покрива и тавана за жар, дим или огън.

10. Подгответе вашите комплекти за евакуация

Уверете се, че вашите комплекти за евакуация са готови за тръгване – за вас, вашето семейство и вашите домашни любимци, в случай, че трябва да напуснете.