Жена на колело
Жена на колело

Как да изберем колело от магазин за велосипеди онлайн?

Двете водещи преимущества на онлайн магазина за велосипеди са голямото количество опции и фактът, че не е нужно да се съобразявате с нечие работно време. Можете да посетите сайта в която и да е част на деня и да направите поръчка през телефона си. Онлайн имате възможност да сравните различни марки, модели и размери, включително да получите по-подробна информацията за предназначението на всеки, така че да изберете най-подходящият за вас. Най-добрата част е, че можете да се възползвате от сезонни намаления и промоционални оферти. В каталога на Martobike.bg ще откриете селекция от висококачествени модели на реномирани производители, компоненти, аксесоари и екипировка за всеки стил на каране.

Отправна точка

Пазаруването онлайн е най-лесно, ако вече имате представа от какъв велосипед се нуждаете – шосеен, планински, хибриден, офроуд, сгъваем, електрически. Формата следва функцията и колелата не са изключение – рамката е гръбнакът на велосипеда и тя определя силата на натиск върху гумите и огъването, включително дали достигате земята само с върха на петите си или можете да стъпвате с цял крак. Ето защо отправната точка при избор на колело е вашият ръст.

Ако сте високи 160-170 см, ви е нужен велосипед с размер на рамката 15-16 инча за планински модел или 49-53 за шосеен. За ръст 170-180 мерките са 16-17 за планински и 54-55 инча за шосеен. Тези размери са най-често срещаните и повечето потребители търсят велосипеди в този диапазон. Полът също е от значение при избора на колело. В повечето случаи жените карат мъжки велосипеди, но ще откриете модели с по-къси рамки и по-тесни кормила. Най-труден е изборът на детски колела, тъй като децата растат буквално с месеци. Няма точно правило, но можете да започнете с малък велосипед и помощни колела, след което да минете на 20 или 26-инчови гуми – универсалният размер за тийнейджъри.

Монтаж и гаранция

След като онлайн магазините станаха незаменима част от пазара, производителите на велосипеди започнаха да опаковат продуктите си по два начина – за да бъдат сглобени от професионалист или за да бъдат монтирани директно от купувача. Заинтересувайте се дали велосипедът, който искате да купите, е вече сглобен или ще ви бъде доставен разглобен. Ако трябва сами да сглобите велосипеда си, проверете до колко са подробни инструкциите на компанията производител и дали тя е включила списък с инструментите, които ще са ви необходими. Най-добре е, ако откриете онлайн уроци с всички стъпки.

Друго, за което трябва да се заинтересувате, е гаранционният период, както и кой точно ще поеме отговорността при повреда – дали трябва да се обърнете директно към магазина или да потърсите сервиз на съответния производител. Тъй като велосипедите са широко разпространени, повечето сервизи могат да се снабдят с необходимите части и да отстранят проблема. Единствено хибридните модели изискват строго специфични сервизи и компоненти.

Пазарувайте разумно

Онлайн имате достъп до множество мнения на потребители също като вас, които ще ви разкрият детайли от първа ръка. След като определите бюджета си, изберете своите фаворити. Ако имате въпроси, на които не можете да намерите отговор, се свържете директно с магазина. Заинтересувайте се дали избраният от вас велосипед има нужда от допълнителни аксесоари и кой е най-добрият начин за поддръжката му. И, не на последно място, ако харесвате велосипеда, но не седалката или кормилото, не оставяйте този факт да повлияе на решението ви. На по-късен етап ще имате възможност да ги персонализирате.

Вашият велосипед, вашият комфорт

Изборът на колело онлайн не е търсене на най-добрият от най-добрите, а възможност да откриете велосипедът, който ще ви накара да се почувствате най-комфортно. Независимо дали за вас колоезденето е пряк път до работа, спорт или релаксиращо хоби, той е създаден да посрещне вашите нужди и очаквания. Освен базисните знания за неговата архитектура, видовете кормила и ширината на гумите, помислете какво е първото, което ви привлича в колелото; кое ви кара да посягате към него и, независимо от времето навън, да завъртите педалите и да потеглите.