дизелово гориво
дизелово гориво

Как да оптимизираме използването на дизелово гориво в земеделието

С постоянното покачване на цените на горивата много земеделци търсят начин, по който да намалят разходите си от използването на дизел. Това е важно за отрасъла, за да може фермата да изкара добра продукция и да не бъде на загуба.

Със съдействието на експертите в търговията с качественото дизелово гориво за земеделие от Dieselor.bg ще разгледаме начините, по които да намалите изразходването и загубата на гориво при съхранение и работа с трактор.

Съхранение на горивото

Правилното съхранение на дизела за земеделие ще помогне да намалите загубите на гориво, което още не сте използвали.

Важно е резервоарът, в който го държите, да се проверява регулярно за отвори. През тях дизелът може да се изпарява, което да доведе до сериозни щети в бюджета за гориво. Също така тези отвори създават предпоставка за навлизане на вода в горивото, която да развие микроорганизми и да намали качеството му.

Ако използвате надземен модел, той трябва да бъде боядисан в светъл цвят и съхраняван на закрито. По този начин ще намалите шансовете за изпарение и излагане на влага на дизела, който използвате в земеделието.

Използване на подходящ трактор

При наличие на няколко трактора е добре да използвате този, който е най-подходящ за дадената работа.

Моделите с по-малко конски сили са подходящи за теглене на по-лека селскостопанска техника. Също така те са по-икономични и няма да използват повече от необходимия дизел за земеделие.

За обработка на по-големи ниви или използване на по-голям прикачен инвентар е желателно да работите с по-мощен трактор. Малките модели ще изпитват затруднение с предвижването и ще изразходват по-голямо количество гориво, ако са свръх натоварени.

Регулярна поддръжка на трактора

Поддържането на трактора в изправност също ще помогне да спестите от горивото, което използвате в земеделието.

Важно е гумите му да са с подходящ размер и напомпани с нужното налягане. Големите гуми с ниско налягане създават по-малко уплътнение с почвата, което е води до по-лесно придвижване и употребата на по-малко гориво.

Смяната на маслото, въздушния и горивния филтър на трактора също може да оптимизира използването на дизела за земеделие. Това ще намали използваното количество за задвижване и ще повиши конските сили на МПСто.

Намаляне на скоростта

Ако намалите скоростта си с 10км/ч, докато карате лек автомобил, ще се забавите с 5-6 минути, но по този начин ще спестите от гориво.

Този принцип може да се използва и за дизела на селскостопанския Ви трактор. Работата с него с по-ниска скорост ще отнеме малко повече време, за да я приключите, но ще е по-рентабилна.

Правилно разпределение на тежестта

Нужната мощ на трактора, за да издърпа техниката, се отразява на изразходеното гориво. Ако не сте поставили правилно прикачения инвентар, той няма да е добре балансиран. Това ще затрудни работата на МПСто, което ще изразходва повече дизел, за да има по-голяма мощност.

Прикачения инвентар трябва да бъде поставен равномерно на необходимата височина върху осите на трактора, за да не затруднява придвижването му. По този начин МПСто няма да се натоварва излишно при работа и да гори излишно гориво.