климатик
климатик

Как да се погрижите за вашия климатик Gree през лятото?

С настъпването на по-топло време все по-често ще разчитаме на климатика за охлаждане. Летните температури могат да се окажат трудни за издържане, ако в стаята няма добре поддържан и ефективен климатик. Но дори да сте избрали една от най-добрите марки на пазара, като климатици Gree от Klimatici.bg, все пак е добре да направите каквото е нужно да максимизирате ефекта от работата на уреда.

По-долу ще се запознаете с някои от добрите практики по поддръжка на климатика през летните месеци, както и какво е добре да направите преди да започнете да го използвате усилено за охлаждане на помещението.

Смяна и почистване на филтрите

Едно от нещата, които най-много спират ефективната работа на климатика през лятото са именно мръсни и износени филтри. Ако филтрите са твърде запрашени, мръсни или пък тяхната цялост е нарушена, трябва да им обърнете внимание. Почистването им е сравнително лесно. Просто трябва да ги отделите от климатичното тяло, след което да ги изплакнете с вода и малко сапун. Оставете ги да изсъхнат на слънце и ги сложете обратно в климатика. Възможно е да използвате прахосмукачка за почистване на място, без да се налага да ги отделяте. Ако филтрите не могат да се използват, сменете ги с нови. Обръщайте внимание на това колко добра филтрация предлагат за да си подсигурите чист въздух у дома.

Почистване на климатика

Доста често различни отпадъци и прах могат да се акумулират върху външното тяло на климатика, или дори да навлязат вътре. Ако оставите нещата без надзор, климатикът може не просто да загуби своята ефективна работа, но и да се повреди. Почистването на външното тяло е важно да се извършва след зимата. Това е добра възможност да огледате за щети и да насрочите необходимите поправки, ако са необходими. За климатици Gree е препоръчано такава дейност по почистване да се извършва и с помощта на професионалист, за да сте сигурни, че климатикът ви е напълно почистен и готов да посрещне летните жеги.

Обърнете внимание на вентилатора

Още една причина почистването на външното тяло да се извършва от професионалист се крие в това, че много хора забравят да обърнат внимание на перките на вентилатора. Твърде е възможно листа или друг вид предмети да са се озовали там през зимния сезон по време на ветровити дни. Всякакви твърди отпадъци представляват сериозен риск за перките на вентилатора. Затова трябва мястото да се инспектира и да бъдат премахнати всякакви предмети, които са риск за вентилатора на външното тяло.

Проверете тръбите за запушване

Когато използвате климатика за охлаждане, в тръбите се получава конденз. Това е продукт на хладния въздух, произвеждан от климатика. Водата обикновено се извежда чрез маркуч или тръба. Тази част трябва да е чиста и да няма запушване, за да може водата лесно да се изтича. Проверявайте маркуча за запушване от време на време, и го почиствайте с тънко парче тел.

Проверете разхода на енергия

Идеята на всеки климатик, в това число и на климатици Gree, е не просто да охлаждате горещата стая през лятото, а да го правите по енергийно ефективен начин. Ако вашият климатик работи, но в същото време изразходва много ток за целта, то най-вероятно има нещо нередно или пък изолацията на вашия дом не е добра. Ако направите един енергиен одит, ще знаете къде се крие проблемът, след което ще сте наясно как да процедирате. Вероятно ремонт на климатика ще подобри неговата ефективност, или пък ще знаете, че трябва да подобрите изолацията на дома си.

Що се касае до работата на климатици Gree или друг вид климатик, през летните месеци, вие трябва да сте готови да минете през стъпките на поддръжка и подготовка. Така ще си осигурите хладнина с нисък разход на енергия и климатик, който е предпазен от рискове.