CV за работа
CV за работа

Как да завършите вашето мотивационно писмо: По-трудно е отколкото мислите!

Всички знаем как се пише мотивационно писмо. Знаем как трябва да изглежда класическата му рамка и колко важно е личното отношение. Неговото слабо място обаче се намира в самия му край. От това как ще го завършите, често зависи и дали ще получите желаната работа.

Очаквате с нетърпение отговор от компанията, в която сте кандидатствали, чинно попълнили бланка за CV. Разчитате най-вече на мотивационното си писмо, което сте написали старателно.

Знаете ли, че краят на вашето мотивационно писмо оставя най-силно впечатление у човека, който го чете? Брилянтният край обаче ще увеличи шанса ви за успех.

Имайте предвид тези пет неща, когато избирате структурата на заключителните изречения:

  1. Благодарете за времето и вниманието на човека, към когото е адресирано: Все пак четенето на мотивационно писмо отнема време и изисква някакви усилия, така че покажете благодарност.
  2. Продължете с фин интерес към следващите стъпки: Останете приятелски настроени. Намекнете за интервю за работа или за следваща среща.
  3. Покажете, че познавате добре компанията: Засвидетелствайте вашия интерес, като предварително добре сте проучили фирмата. Поставете фин акцент, че наистина искате тази работа.
  4. Завършете с това, което можете действително да направите за организацията: В крайна сметка вие сте нужни на тази компания, остава да го покажете. Така че, споделете как ще й помогнете да върви напред.
  5. Завършете с безопасен поздрав: „С уважение” е добър вариант да сложите край на писмото, докато „Искрено Ваш” е твърде официален. „С най-добри пожелания” също не работи, защото все още не познавате човека.

Ето два подходящи примера за завършек на вашето мотивационно писмо:

„Благодаря ви, че отделихте от времето си да прегледате автобиографията ми. С моя богат трудов опит и подходящо образование съм убеден, че ще ви бъде полезен. Особено съм развълнуван да науча повече за възможността да… (тук напишете какво сте научили за компанията и хората, работещи в нея).”

„В заключение бих казал, че опитът и познанията ми са ме подготвили добре да стане част от екипа ви, особено в областта на… (напишете кое ви вдъхновява най-много в работата). Благодаря за вниманието ви и се надявам да се срещнем лично. Очаквам с нетърпение да обсъдим моята кандидатура в личен разговор.”