Как домовете по 1 евро преобразиха италиански град?

Всичко започва с примамливо предложение – домове в живописен град в Сицилия на цена от само едно евро.

Според заместник-кмета на Мусомели, който участва в стартиралата през 2017 г. инициатива, тя предизвиква тотално съживяване на слабо населения някога град, привличайки туристи, дистанционно работещи и инвестиции в района.

Преди програмата Мусомели има сериозни проблеми с обезлюдяването, казва Тоти Нигрели пред Business Insider.

След Втората световна война населението на града намалява постепенно от 25 000 до около 10 000 души, тъй като жителите му емигрират в САЩ или в други европейски държави в търсене на по-добри възможности за живот.

След тях остават редица празни къщи, най-вече в Стария град в Мусомели. Те са достатъчни за настаняването на около 40 000 души, казва Нигрели, но населеното място не разполага с достатъчно жители, за да ги запълни.

Вдъхновени от програми с имоти за 1 евро в други части на страната, градските власти в Мусомели пускат уебсайт, насочен към чужденците, на който се рекламират къщи по 1 евро на американски и европейски инвеститори. Отзвукът се оказва огромен, според заместник-кмета.

В рамките на първите пет години са продадени близо 300 къщи, или около 95% от наличните с цена от по 1 евро“, казва той пред Business Insider. „Сега виждам много хора от различни части по света,“ казва той, допълвайки, че в града живеят англоговорящи, френскоговорящи и испаноговорящи.

Програмата не само увеличава населението на Мусомели, но и предизвиква десетократен скок на туризма, казва Нигрели.

Пандемията от COVID-19 също привлича в региона работещи дистанционно, като много от тях решават да останат заради спокойния начин на живот и ниските разходи, допълва той. За да подпомогне тази новопоявила се общност, Мусомели създава собствено пространство за съвместна работа.

Възходът на града в последно време привлича и значителни инвестиции (десетки милиони евро) от ЕС и италианското правителство, казва Нигрели. Тези средства са предназначени за нови пътища и за ремонт на централния площад в Стария град.

„Всички са щастливи тук, защото има хубави хора, които дойдоха в града и се интегрираха в обществото“, допълва Нигрели.