интернет новини
интернет новини

Как интернет променя начина, по който получаваме новините

Интернет променя начина, по който научаваме новините, защото новинарските сайтове предоставят повече и по-бързо актуалната информация от традиционните печатни издания.

А в допълнение към удобството за достъп до новини от мобилно устройство, информацията може да бъде намерена и в широк набор от подкасти. Докато традиционните вестници може да са разчитали на малки реклами, за да правят пари, новинарските уеб сайтове често насочват реклами въз основа на интересите на своите читатели. Тези нови възможности водят до създаването на редица независими онлайн новинарски организации.

Въпреки че повечето медии често са пристрастни, има независими източници, които представят безпристрастни и обективни новини. Изборът на какво да вярвате зависи от вас.

Ако не сте сигурни в достоверността на новините, които откривате в интернет изданита, проверете в Wikipedia или и в други източници на новини – телевизия, радио, вестници. Винаги трябва да проверявате източника на всяка статия, която четете в интернет.

Броят на хората, които четат новини онлайн, се увеличава. Около 55 процента от възрастните в САЩ, например, четат новинарски уебсайт. Тази цифра е по-висока сред студентите и безработните, показва проучване направено наскоро. В България вероятно е идентично.

Дигиталната журналистика съществува от 70-те години на миналия век, когато CompuServe, компания, която предоставя компютърни услуги на големи корпорации, започва да предлага услуга за потребителите.

В резултат на дигиталната революция много ръководители на вестници създават и интернет сайт на хартиеното издание, за да развиват онлайн новинарски емисии.

Все повече хора в цял свят предпочитат новините онлайн. Около две трети от възрастните научават новостите от интернет издания и социални медии. И само около 3% все още предпочитат хартиените вестници. Въпреки че телевизията все още е най-популярният начин за за научаване на новини, по-младите хора все повече се обръщат към цифрови източници.
В Америка, често се обръща внимание на авторитета на медиите

Например, докато Fox News е известен с пристрастното си отразяване, MSNBC е известен с либералния си подход към новините. За разлика от Fox, MSNBC предлага щедра колекция от подкасти с предавания като Meet The Press. Също така разполага с видео страница, която включва водещи истории. Тези мрежи, както и новинарските медии в България, често обаче споделят сходна идеология. Затова е важно да изберете източник на новини, който отговаря на вашите нужди.

Разбира се, не забравяйте да сте скептични към историите, които намирате онлайн. Много фалшиви новини използват социални медии и технологии за разпространение на дезинформация. Те могат да бъдат разпространени чрез реклами, които изглеждат като новини, или от хакери, използващи ботове. Някои фалшиви новини дори могат да бъдат докладвани като факт от истински журналисти.

 

Къде да намерите новини за изкуство и култура онлайн

Можете да намерите качествени новини за изкуството и културата чрез различни интернет издания. Някои от най-добрите сайтове обхващат широк спектър от теми, включително история, съвременно изкуство и изложби. Много от тези сайтове отразяват и най-новите културни новини, включително търгове на картини, нови изложби, нови книги и списания, театрални постановки, филми, музика, концерти. В artmedia-bg.com може освен всичко изброено, да намерите статии за актуални събития и най-иновативните арт проекти.