Как ще се състави служебно правителство, ако не се стигне до редовно?

Има ли риск да забуксува процедурата след шестата поправка на Конституцията

На извънредно заседание днес парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател. Според проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, тази процедура е напълно излишна.

В ефира на „Здравей, България” Киров обясни, че мандатът се дава на точно определена партия и не може да се преотстъпи на друга.

„Трябва парламентарната група да посочи лице, на което президентът да връчи проучвателен мандат. Това лице трябва да е кандидатът за министър-председател”, каза Пламен Киров.

Според Конституцията Радев има право да избира само сред определени личности за следващ служебен премиер. Киров твърди, че няма да се стигне до ситуация, в която всички тези лица да откажат поста, тъй като сред тях има отговорни хора.

Той уточни, че за това дали изборите ще бъдат 2 в 1, или избирателите ще трябва да ходят до урните два пъти, зависи от политическите сили, които ще получат втория мандат, както и дали третият мандат ще бъде върнат веднага.

Киров добави, че очаква избори. „Ако имаше воля да се постигне съгласие и да се подпише едно истинско коалиционно споразумение, което да стабилизира изпълнителната власт в следващите месеци, те щяха да го направят”, подчерта конституционалистът.

По думите му служебният кабинет, който би бил формиран, няма отношение към парламентарно мнозинство, което да започне промяната в персоналния състав на регулаторите. „Това е правомощие на НС, не на правителството”, уточни той.