Как ще спрем „Турски поток“?

След 2025 г. газопроводът „Турски поток“ ще стане единственият, пренасящ руски газ за Европа. Тогава той би могъл да се спре изцяло, но само ако има общоевропейско решение. Това коментира пред БНР Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията по повод изтеклите документи за пътната карта за газопровода „Турски поток“.

Преди дни през изтекла кореспонденция на руски политици се появи пътната карта за построяването на съоръжението, която доказва, че изграждането на трасето е било предварително договорено, а последвалите процедури са били проформа.

„Не се изненадахме, досещахме се, че проектът е контролиран от руската страна и всички институции са съдействали за бързото му изпълнение, чиято цел е Русия да има нов маршрут за руски газ и да заобиколи Украйна“, посочи Владимиров. „Пътната карта е един от многото документи и стъпки в българската енергетика, които защитават чужди политически или местни частни интереси. „Турски поток“ е такъв проект и пореден пример, който ни струва над 3 млрд. лв.“, коментира експертът. По думите му картата показва как руската страна предварително е начертала всички стъпки, които само привидно стимулират конкурси и обществени поръчки, но реално зад тях стои дългата сянка на „Газпром“, който избира подизпълнителя на строителството, финансира проекта и реализира пълния капацитет. 

Според него регулаторите у нас не са независими, а в политическо подчинение, визирайки отказа на КЗК да се подпише договор с друга фирма, а не с избраната. „Решението на КЗК не е по-различно от други нейни действия. Регулаторите и енергийното министерство бяха строени да следват тази позиция. Още тогава стана ясно, че доставката на тръбите за „Турски поток“, наречен от нас „Балкански поток“, са доставени 6-9 месеца преди да се сключи договор с изпълнителя за доставка на тръбите. Държавата е знаела кой ще победи, кой ще изпълни проекта, и вече разходите за тръбите са направени от компания – най-големият производител на тръби в Русия, чийто собственик е санкциониран от САЩ“, коментира още той. По думите му ситуацията може да се опиша с думите „лява ръка, десен джоб“, т.е. „Газпром“ финансира проекта, но после си връща парите, докато България е само посредник.

Относно думите на Бойко Борисов, който заяви, че се гордее с „Турски поток“, както и че на построеното от нас се дължи доставянето на газ за Гърция, Сърбия и др., Владимиров посочи, че риск за доставките на природен газ за Европа не е имало и ако не е бил построен „Турски поток“, за Сърбия и Унгария те са можели да минават през Украйна и Словакия. Според него е преувеличено и твърдението на Борисов, че ако България не се бе съгласила, щеше да бъде заобиколена, а тръбите щели да отидат за скрап. „Това бе тактиката на „Газпром“ – „разделя и владей“. България се превърна в Троянски кон за това Украйна да бъде заобиколена, но това се правеше от 2016 г. и от останалите държави“, посочи Владимиров.

След 2025 г. „Турски поток“ ще стане единственият, пренасящ руски газ за Европа. По думите му тогава би могло той да спре изцяло, но само ако има общоевропейско решение. „България, Гърция и Румъния трябва да съдействат. България не печели нищо от „Турски поток“, той е само транзитен, не внасяме газ. Имаме интерес да изключим „Турски поток“ и да се отделим напълно“, заяви той. Според него и другите страни имат интерес от сигурни алтернативни доставки, тъй като не е ясно колко дълго Русия може да пренася руски газ надеждно. За да се избегне рискът от санкции обаче, според него е нужно общо регионално политическо решение.