Shopping basket with fresh food. Grocery supermarket, food and eats online buying and delivery concept. 3d illustration

Каква е инфлацията за февруари, какво поскъпна и какво поевтиня?

Някои зеленчуци сериозно са поскъпнали миналия месец

Месечната инфлация за февруари е 0.3%, а годишната инфлация е 3.3%. Инфлацията е измерена чрез ИПЦ, като месечната инфлация се отнася за февруари 2024 г. спрямо предходния месец, а годишната инфлация е за февруари 2024 г. спрямо същия месец на предходната година, съобщиха от НСИ.

През февруари 2024 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените в групите: транспорт (+1.5%), ресторанти и хотели (+0.9%), алкохолни напитки и тютюневи изделия (+0.8%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0.6%). Намаление е регистрирано в групите: облекло и обувки (-2.5%), жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома (-0.6%) и жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (-0.1%).

През месеца са се увеличили цените на следните хранителни продукти: зеле – с 14.6%, зрял лук – с 8.9%, пипер – с 6.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 6.4%, краставици – с 4.2%, ябълки – с 3.5%, шоколад – с 2.6% и други.

Намалели са цените на следните хранителни продукти: свинско месо – с 1.9%, млечни масла – с 1.5%, цитрусови и южни плодове – с 1.3% и други.