матраци с пружини и мемори пяна
матраци с пружини и мемори пяна

Каква е разликата между матрак с мемори пяна и пружинен матрак?

Всичко се свежда до използваните материали и стила на конструкцията. Подробностите за всеки стил са разгледани в следващите раздели.

Кой е по-добър?

Няма категоричен отговор на този въпрос. От двата вида матраци, тези с пружини са по-старият и традиционен вариант. Някои може да ги смятат за старомодни, но на пазара има много висококачествени, удобни и модерни пружинни матраци.

Матраците от мемори пяна са по-нова концепция, но са изключително популярни. Макар че първоначално мемори пяната е изобретена през 60-те години на миналия век, използваната днес пяна е много по-усъвършенствана. Производителите вече създават специализирана пяна, предназначена за специфични приложения като охлаждане и облекчаване на натиска – и ги комбинират, за да разработят добре балансирани матраци.

Когато сравнявате матраци от меори пяна с пружинни матраци, няма ясно изразен най-добър или най-лош вариант. Просто има твърде много променливи, които трябва да се вземат предвид, за да се направи обобщено твърдение, че единият е по-добър от другия.

По-скоро е по-добре да формулирате въпроса като такъв за това кой от тях е по-добрият избор за вас и вашите нужди. 

Всеки тип матрак има тенденция да се представя по-добре в определени отношения, което го прави като цяло по-подходящ за различните видове нужди. Съществуват и много различия в характеристиките на моделите от един и същи тип, поради което е важно да се проучи как е конструиран матракът.

Кой е по-подходящ за вас?

В крайна сметка, изборът на подходящ за вас матрак включва много повече от това да избирате между пяна и пружини. Предлагат се висококачествени, удобни и поддържащи матраци и от двата вида – така че в крайна сметка става въпрос по-скоро за избор на правилния модел матрак.

При това положение има няколконеща, които трябва да вземете предвид.

Повечето хора ще бъдат доволни от висококачествен матрак от пяна. Пяната осигурява чудесен междинен вариант, като предлага опора и облекчаване на натиска, като същевременно се усеща мекота и комфорт. Особено хората, които обичат да спят настрани са склонни да предпочитат матраци от пяна, тъй като те често се приспособяват по-добре към формата на тялото.

Хората, на които обикновено им е топло, докато спят, може да изберат пружинен матрак. Пружинните легла предлагат много по-добър въздушен поток, който помага за поддържането на прохлада през нощта.

По-тежките хора или тези, които спят по корем, е по-удачно също да се спрат на вариант с пружини, хибридни легла или легла с много твърда пяна, за да получат достатъчно опора. 

Моделите с по-мека пяна вероятно ще потънат твърде много, за да се чувстват комфортно по време на сън.

Богата гама от пружинни матраци и такива с мемори пяна може да разгледате на https://matraci-ms.bg/матраци